CG obustavlja proizvodnju mleka

Podgorica -- Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore naložilo je obustavljanje proizvodnje pasterizovanog mleka iz predostrožnosti.

Izvor: Beta
Podeli

Ministarstvo je saopstilo da će ta "kratkotrajna" mera trajati dok se ne proveri da li je mleko domaćih proizvođača možda kontaminirano.

Ministar poljioprivrede Petar Ivanović je saopštio da se neće uvoziti stocna hrana ni mleko za preradu dok se ne otklone sumnje u njihovu ispravnost.

Direktorka Veterinarske uprave Biljana Blecić je objasnila da će zabrana biti na snazi dok se analizom ne ustanovi da li problem potiče od sirovine iz Srbije ili je eventalno sa domaćih farmi.

Obustavljen je rad četiri proizvođaca pasterizovanog mleka u Crnoj Gori.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je kazao da zdravlje građana "u ovom trenutku nije ugroženo".

Ministarstvo poljoprivrede je ranije naložilo Veterinarskoj inspekciji povlačenje mleka šest proizvođača iz Srbije, i Bosne i Hercegovine u kojima je laboratorijskim analizama utvrđena visoka koncentracija aflatoksina.

Po nalazima Centra za ekotoksikološka ispitivanja u Podgorici, kontaminirana su mleka Niške mlekare, Imleka Beograd, Imleka Kozarska Dubica, Mlekare Šabac, Megle Kragujevac i Milkop Raška.

Ministarstvo je nalozilo nove, dodatne analize mleka čiji će rezultati, kako je najavljeno, biti poznati narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu