Vrtići u NS povukli mleko u BG nisu

Beograd -- U vrtićima novosadske Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" ukinuta upotreba mleka. Mleko u beogradskim vrtićima je ispravno, tvrde u gradskoj vlasti.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Deca u novosadskim vrtićima neće u obrocima dobijati mleko i mlečne proizvode dok se laboratorijski ne utvrdi da li su oni zdravstveno ispravni i da ne sadrže povećanu koncentraciju aflatoksina.

Portparolka "Radosnog detinjstva" Ruža Pajantić rekla je za Radio 021 da se za ishranu dece u vrtićima koriste proizvodi Niške mlekare i da je od te mlekare, pored redovnih potvrda o zdravstvenoj ispravnosti, zatražena i potvrda toga da u proizvodima nije povećano prisustvo aflatoksina.

"Bez obzira na izjave zvaničnika, juče smo se dogovorili da od Instituta za javno zdravlje Vojvodine zatražimo uzorkovanje mleka i mlečnih proizvoda koje koristimo u našoj centralnoj kuhinji", rekla je Pajantićeva.

Prema njenim rečima, rezultati tih analiza očekuju se za sedam dana, do kada deca neće u obrocima dobijati mleko i mlečne proizvode, kako bi se zaštitila od svih mogućih rizika po zdravlje.

U Beogradu se, s druge strane, za sada ne planira ukidanje upotrebe mleka i mlečnih proizvoda za ishranu dece u vrtićima. Gradski sekretarijat za obrazovanje saopštio je da je mleko koje se trenutno isporučuje beogradskim vrtićima ispravno, ali da će Sekretarijat pratiti uputstva nadležnih ministarstava i preduzeti mere u skladu sa njima.

Povodom aktuelne situacije vezane za prisustvo aflatoksina M1 u mleku, u saopštenju se ističe da je u Sekretarijatu održan sastanak Komisije za praćenje, kontrolu i unapređenje ishrane. U komisiji su stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje i nutricionisti iz predškolskih ustanova, navodi se u saopštenju.

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je u ponedeljak na svom internet sajtu www.goranjesic.net da je u 29 od 35 uzoraka mleka nivo aflatoksina veći od propisanog, koji iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu.

Ješić je naveo da je testirano mleko proizvođača Megle iz Kragujevca, Dana iz Vrbasa, Somboleda iz Sombora, Imleka iz Beograda, Niške mlekare, Subotičke mlekare, Sirele iz Maglića, Mlečne industrije Stapar i Šabačke mlekare.

"Novosadski vrtići verovatno dobijaju mleko od nekoga ko se nalazi na toj listi. Koliko ja znam, vrtići u Novom Sadu dobijaju mleko iz niških mlekara", izjavila je sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Ljiljana Jovčić.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević juče je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da zdravlje ljudi nije ugroženo.

Veterinarska inspekcija preventivno je povukla sumnjive uzorke mleka, dok ne stignu konačni rezultati superanalize iz Holandije. Spisak vrsta mleka koje je povučeno s rafova prodavnica možete pogledati u posebnoj vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu