"DS hoće preko mleka da ruši Vladu"

Ministar Goran Knežević kaže da DS pokušava da stanje na tržištu mleka, zbog sumnje na pojavu veće koncentracije aflatoksina, iskoristi za rušenje Vlade.

Izvor: Beta

Sreda, 20.02.2013.

13:33

Default images

Knežević je za agenciju Beta kazao da "nije bilo konfuzije u analizama mleka na prisustvo aflatoksina" i istakao da je afera koja se stvara "želja Demokratske stranke da preko pokrajinske administracije pokuša da destabilizuje i obori Vladu Srbije".

"Pri tom su udarili na ono što je najosetljivije, a to je zdravlje stanovništva. Vidite te patetične rečenice (pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića) da neće svojoj deci dati da piju mleko. I ja imam četvoro dece i sada sam ja monstrum koji daje svojoj deci da piju mleko, a on neće", rekao je ministar poljoprivrede. Knežević je istakao i da je čitav sistem bezbednosti hrane projektovala i instalirala DS, ali i podsetio da je od 2003. do sada za Nacionalnu referentnu laboratoriju u Batajnici potrošeno oko 15 miliona evra iz EU, a da ona još nije u funkciji.

"U ovih šest meseci, od kada sam ministar, nismo stigli da demontiramo taj sistem iz više razloga", rekao je on i naveo da ga je u tome omelo namirenje ogromnih dugova iz prethodnog perioda prema poljoprivrednicima, katastrofalna suša i izrada sistemskog zakona o pomoći poljoprivrednoj proizvodnji.

Knežević nije isključio ni uticaj monopolista i lobija iz oblasti agrara na dešavanja i prezentacije u javnosti pojave aflatoksina u mleku.

"Ne mogu da verujem da je to došlo iz jednog centra", kazao je on i naveo da je možda u pitanju interes.

"Možda nije slučajno što je akreditovan labaratorija (koja je za potrebe Pokrajinskog sekretarijata radila analize na prisustvo aflatoksina u mleku) iz Bečeja, koja je vlasništvo Viktorija grupe. Oni su monopolisti već više godina i na neki način utiču na tržište stočne hrane. Možda je i to razlog svega ovoga", rekao je Knežević.

Ministar poljoprivrede je ponovio da je "mleko na tržištu Srbije bezbedno za upotrebu i zdravlje ljudi nije ugroženo".

On je naveo da Ministarstvo poljoprivrede nije objavilo imena mlekara i naziva mleka koja su povučena iz prodaje zbog sumnje na prisustvo povećanje koncentracije aflatoksina, "jer bi bilo loše prema proizvođačima, zato što još nije dokazano da je to mleko zaraženo".

"Bilo bi nepravedno prema proizvođačima da utičemo na njihovu poslovnu politiku i da im onemogućimo da rade", kazao je on. Knežević je kazao da rezultati superanalize spornih uzoraka mleka koji su poslati na ispitivanje u Holandiju, mogu da se očekuju za nekoliko dana, ali nije naveo koliko uzoraka i iz koliko mlekara je poslato.

Dodao je da će, kada budu stigli rezultati, to mleko ili biti trajno povučeno i proizvođač će biti kažnjen ili će biti vraćeno u prodaju.

Knežević je rekao da je uzrok sumnje na pojavu veće količine aflatoksina u mleku stočna hrana i bolest kukuruza i naglasio da je još jesenas država preduzeli sve mere da ispita što veći broj uzoraka kukuruza i utvrdi koliko je zaraženo aflatoksinom.

"Inspekcija je utvrdila da je u pitanju šest odsto kukuruza i od 197 uzoraka četiri izdvojili iz prometa i naredili da se uništi", podsetio je ministar poljoprivrede.

On je kazao da je nakon pojave većeg prisustva aflatoksina u mleku u regionu preduzeta vanredna kontrola kako bi se utvrdilo gde se nalazi izvor aflatoksina.

"Izvršili smo i kontrolu javnih skladišta gde država drži svoj kukuruz iz rezervi i tamo nema pojave aflatoksina", rekao je on i najavio da se sprema podela tog kukuruza farmama i mlekarama kako bi se promenila ishrana stoke i kako bi u roku od tri do četiri dana imale zdravo mleko.

On je kazao i da do sada nije bilo utvrđenog prisustva aflatoksina u uvoznom kukuruzu.

Knežević je naveo da su u toku vanredne kontrole i povećano uzorkovanje mlečnih prerađevina, mesa i jaja.

Ministar poljoprivrede je najavio da će u toku sledeće godine biti formirane i dve referentne laboratorije za mleko, koje će, osim kontrole bezbednosti te namirnice, utvrđivati i njen kvalitet, kako bi proizvođači mogli da dobiju veće premije za kvalitetnije mleko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: