Ješić: Nekom ne gine zatvor

Novi Sad -- Pokrajinski sekretar Goran Ješić najavio je da će danas saopštiti rezultate analize mleka iz državne laboratorije i istakao da će neko morati da odgovara.

Izvor: Beta
Podeli

"Dobio sam analizu i državne laboratorije na SMS! Sutra ću je zvanično objaviti, čim stignu zvanični rezultati! Nekom zatvor ne gine!", poručio je Ješić preko društvene mreže Tviter.

On je juče u emisiji "Kažiprst" na B92 izjavio da će svake nedelje objavljivati analize prisustva aflatoksina u mleku na sajtu. Takođe, rekao je da treba pitati Ministarstvo poljoprivrede zašto povlači mleko s polica, ako tvrdi da je potpuno bezbedno.

"Država i ministar su neozbiljni, nema ozbiljne strategije. Ipak, problem može da se reši, cenu treba da podele država kao najodgovornija i mlekare, jer imaju najveću dobit, a nikako farmeri", smatra on.

Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu objavio je sinoć dopis Ministarstva poljoprivrede Srbije, u kojem to ministarstvo navodi da je laboratorija SP iz Bečeja akreditovana za analize prisustva opasnog aflatoksina u namirnicama i stočnoj hrani.

U dopisu od 9. januara 2013. godine, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović odgovario je na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i naveo da su tokom 2012. godine ispitivanja vršile akreditovane laboratorije Institut za higijenu i tehnologiju mesa iz Beograda i laboratorija SP iz Bečeja.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je spisak uzoraka mleka šest najvećih mlekara u Srbiji u kojima je ustanovljeno prisustvo povišenog nivoa aflatoksina M1.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević rekao je da "možda nije slučajno što je akreditovana labarotorija (koja je za potrebe Pokrajinskog sekretarijata radila analize na prisustvo aflatoksina u mleku) iz Bečeja u vlasništvu Viktorija grupe".

Ministar Knežević kaže da DS pokušava da stanje na tržištu mleka, zbog sumnje na pojavu veće koncentracije aflatoksina, iskoristi za rušenje Vlade.

Goran Ješić je rekao agenciji Beta da dopis koji je stavljen na sajt njegovog sekretarijata (www.psp.vojvodina.gov.rs) predstavlja "svedočanstvo neodgovornog odnosa ministra poljoprivrede Srbije Gorana Kneževića".

"Mi smo analizu naručili od ukupno tri laboratorije, a jedna od njih je SP laboratorija iz Bečeja. Tu laboratoriju smo odabrali upravo zato što je Ministarstvo poljoprivrede ranije i samo naručivalo analize od nje", rekao je Ješić.

Srpska napredna stranka optužila je potom Ješića da je "politikant", povodom toga što je objavio podatke o povišenom nivou toksina u domaćem mleku. SNS je takođe navela da je Ješić upotrebio informacije koje je dobio od "Viktorija grupe", čiji je vlasnik biznismen Milija Babović.

"Neka sada kažu ko je ovde politikant, s obzirom da je i njihov ministar naručivao analize od iste te laboratorije", poručio je Ješić.

Laboratorija SP iz Bečeja, koja posluje u sastavu Viktorija grupe, potvrdila je danas da je, kao akreditovana institucija, uradila analize mleka na prisustvo aflatoksina, koje su naručili Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine.

U saopštenju se navodi da je zahtev za analizu dobila 12. februara, a da su rezultati dostavljeni 18. februara. Iz laboratorije SP ističu da, kao i sve akreditovane institucije tog tipa u zemlji ili inostranstvu, nisu ovlašćeni da saopštavaju javnosti rezultate izvršenih analiza, jer su oni vlasništvo klijenata koji analize naručuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 203 idi na stranu