Možda inspektor Ješić ne pere ruke

Mleko u Srbiji je bezbedno za upotrebu, zdravlje ljudi nije ugroženo, a sumnjivi uzorci su povučeni iz prometa, kaže je ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 19.02.2013.

19:16

Default images

On je rekao da je veterinarska inspekcija prevenitivno povukla sumnjive uzorke mleka, dok ne stignu konačni rezultati superanalize iz Holandije.

Ministar poljoprivrede je simbolično na početku i na kraju konfrencije za novinare popio po čašu mleka dva različita porizvođača.

On je naveo I da je održao sastanak s direktorima mlekara i naložio hitnu kontrolu mleka koje oni otkupljuju.

“Veterinarska inspekcija je povukla iz prometa određenu količinu mleka i poslala ih na superanalizu u Holandiju. Mleko koje je stavljeno van prometa nije neispravno nego je uklonjeno iz preventivnih razloga dok ne stignu rezultati analize“, objasnio je Knežević.

Ministar je poručio i da građani koji su ovih dana pili mleko kupljeno u prodavncima nemaju razloga da brinu za svoje zdravlje.

“Količina aflatoksina je na nivou koji je godinama i decenijama unazad smatran normalnim, i primera radi u SAD dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku je 10 puta veći nego u Srbiji, što znači da Barak Obama i Amerikanci piju mleko koje je mnogo lošijeg kvaliteta nego u Srbiji“, uverava Knežević.

Ministar poručuje da je situacija je pod kontrolom, da nadležni rade svoj posao i da nema razloga za paniku, niti za senzaciju. On je najavio da će biti izvršena i vanredna kontrola stočne hrane.
Ministar se ne boji za svoje zdravlje (Tanjug)
Knežević se osvrnuo i na to što je pokrajinski sekretar za poljoprivredu i funkcioner DS-a Goran Ješić juče na Tviteru objavio da od 35 uzoraka 29 ima povećanu vrednost aflatoksina.

“Ja ne znam za te Ješićeve podatke, Ministarstvo poljoprivrede je ozbiljna institucija i mi se ne bavimo 'tviter politikom', niti 'tviter politikanstvom'. Ja sam slučajno dobio jedan papir gde se kaže na takozvanom Ješićevom uzorku, gde piše da je uzorkovanje izvršio inspektor Goran Ješić. Pa, možda inspektor Goran Ješić nije dobro oprao ruke ili se nešto drugo desilo pa je zato došlo do takvih rezultata“, rekao je ministar.

Knežević je izjavio i da u Vladi Srbije ima svog pretpostavljenog, koji može od njega da zatraži podnošenje ostavke, ukoliko oceni da je on kao ministar odgovoran za situaciju oko ispravnosti mleka.

"Nije na pritiscima politikanata da traže ostavku", rekao je Knežević. Prema rečima ministra poljoprivrede, svako treba da snosi odgovornost za svoj posao.

"Mislim da svoj posao radim odgovorno i trudim se najbolji način", kazao je Knežević.

Predsednica Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Edina Popov izjavila je ranije danas da ministri poljoprivrede i trgovine Goran Knežević i Rasim Ljajić treba da podnesu ostavke jer, kako je rekla, ne poštuju i ne sprovode Zakon o zaštiti potrošača. Kako je danas saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, dodatna ispitivanja ispravnosti mleka potvrdila su mogućnost prisustva aflatoksina iznad dozvoljenih granica i sporni uzorci biće poslati na superanalizu u Holandiju. Ministarstvo je navelo i da se iz prometa povlači mleko čiji uzorci pokazuju mogućnost kontaminacije aflatoksinom.

Ješić objavljuje još jednu analizu do petka

Uprkos kritikama ministra poljoprivrede, Goran Ješić je najavio da će do petka, 22. februara, na sajtu pokrajinskog sekretarijata za poljoprivedu biti objavljena još jedna analiza o ispravnosti mleka na tržištu.

"Molio bih velike kompanije, koje su pogođene u smislu profita oko ove priče, da pare koje troše na kampanju protiv mene, usmere na pomoć farmerima da se reši problem kukuruza (zatrovanog aflatoksinom)! Bolje je i Vama i svima nama!", poručio je Ješić na svom Tviter profilu.

Ješić je danas u Novom Sadu predočio novinarima rezultate vanredne analize mleka na prisustvo aflatoksina M1, prema kojima je u većini ispitanih uzoraka otkrivena veća količina te kancerogene materije nego što je dozvoljena, koja ide čak do 200 odsto od dozvoljene granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

215 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: