Ješić:Našli smo povećani aflatoksin

Goran Ješić objavio je na Tviteru da rezultati prve analize mleka na tržištu u Vojvodini pokazuju da od 35 uzoraka, 29 ima povećanu vrednost aflatoksina.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 18.02.2013.

17:10

Default images

To, kako navodi, pokazuju rezultati dobijeni nakon prve analize mleka u Vojvodini.

Ješić piše da je razlog za to kukuruz koji je korišćen u ishrani stoke i koji je ove godine bio podložan kontaminaciji. "Vlada Republike Srbije je dobila naše analize i imaju rok do utorka", napisao je funkcioner DS-a i vojvođanski sekretar za poljoprivredu.

Ješić je nešto ranije na Tviteru pisao da je situacija alarmantna i da ne vidi razlog niti privatan interes da se mleko ne povuče iz prodaje.

"Od 35 pristiglih rezultata mleka koje se prodaje na teritoriji Vojvodine čak 29 je pozitivno na aflatoksin. Koliko je situacija ozbiljna najbolje govori činjenica da smo, ne čekajući rezultate ostalih 15-ak uzetih uzoraka, odmah alarmirali Ministarstvo poljoprivrede i zatražili da reaguju, a mi ćemo najkasnije danas objaviti listu proizvođača u čijem mleku je pronađen aflatoksin u količinama većim od dozvoljenih", kaže on za "Blic".

Ono što za sada nije poznato da li je i koliko je povećana količina aflatoksina štetna po zdravlje. Ministarstvo poljoprivrede, kao i Nacionalna organizacija potrošača ranije su saopštili da gornja granica dopuštene koncentracije aflatoksina nije probijena.

Pre nekoliko dana sprovedena je vanredna inspekcijska kontrola, koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede, a pokazano je da je mleko bezbedno za ljudsku upotrebu.
"Ispitano je 17 uzoraka mleka domaćih i stranih proizvođača. Mleko je bezbedno za ishranu, ali će već za mesec dana biti urađena nova ispitivanja, a češće ćemo kontrolisati i stočnu hranu, jer je ona dovela do ove zaraze", kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS). Pre nedelju dana, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović istakao je da su proizvodi od kukuruza bezbedni i najavio da će Ministarstvo preduzeti mere protiv onih koji su proturili neosnovana informacije da su zaražene velike količine kukuruza. Golubović je dodao da je za upotrebu bezbedno i mleko.

Inače, u javnosti se oko zaražanog kukuruza digla velika prašina. Sve je počelo kada je u laboratorijama preduzeća za kontrolu kvaliteta "SGS Srbija" iz Beograda utvrđeno prisustvo aflatoksina. Tako da je na osnovu pregledanih 375 uzoraka kukuruza, utvrđeno da je svega trećina ovogodišnjeg roda bezbedno za ljudsku upotrebu.

Zvanični podaci posle analiza su pokazali da je u Srbiji bilo zaraženo sedam odsto kukuruza. Stručnjaci su odmah rekli da ne treba dizati paniku dok su privrednici izrazili bojazan zbog štete koja sledi. Oni su takođe naveli i da će štete biti bez obzira da li je kukuruz zaista otrovan ili se radilo o dezinformaciji. Bilo je i onih koji su tvrdili da je priča o zaraženom domaćem kukuruzu ishitrena i da je bez preciznih podataka plasirana u javnost i time je nanata velika šteta domaćim izvoznicima, kao i da cele afera kukuruz ima političku pozadinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: