"Žaliću se na Đilasa Ustavnom sudu"

Beograd -- Podneću ujutro Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti odluke GO DS-a kojom su od mene i bivših ministara zatražili vraćanje poslaničkih mandata, kaže Jeremić.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Žaliću se Statutarnoj komisiji zato što sam izbačen iz Demokratske stranke - na odluku koju je progurao Đilas i jer nisam bio pozvan na sednicu, kaže Jeremić.

On je za Prvu televiziju rekao da će to uraditi zbog kršenja procedure i kršenja Ustava.

"Ako Ustavni sud kaže da je ova odluka u skladu sa Ustavom, ja ću podneti ostavku na svoj mandat", rekao je Jeremić. Ali ako se ispostavi da Ustavni sud Srbije odluči da to nije u skladu sa Ustavom, dodaje Jeremić, Đilas treba da podnese ostavke na sve javne funkcije koje obavlja, jer je "naneo nemerljivu štetu ugledu stranke i jer obavljanje javnih funkcija i kršenje Ustava ne idu zajedno".

Predsednik Generalne Skupštine UN kaže da je sastanak koji je imao sa Đilasom jedini sastanak koji je imao sa njim i rekao da tada nisu pronašli rešanje, ali da su napravili "džentlmenski sporazum da dobije priliku da se brani u okviru disciplinskog postupka, kada prvi put dođe u Srbiju iz Njujorka".

Funkcioneri DS nisu hteli da komentarišu najavu Vuka Jeremića da će podneti zahtev za ocenu ustavnosti odluke GO te stranke kojom mu je traženo da vrati poslanički mandat.

"Nisam dobio priliku da se branim pred glavnim odborom i pored tog dogovora, ja sam saznao iz medija da sam isključen, taj džentlmenski dogovor koji je napravljen je prekršen. Dobio sam odgovor, tj. odluku o isključenju na mejl, isti onaj na koji mi nije stigao poziv za sednicu. Moju adresu zna ceo svet i zato ću se ja žaliti Statutarnoj komisiji zbog povrede procedure. Džentlmenski dogovor je prekršen, a reč nije održana. Po sredi je opasna stvar ako je Đilas naterao članove da glasaju i isključe me", kaže Jeremić.

On je rekao i da je njegovo izbacivanje iz DS jedna od glavnih tema u UN ovih dana i da ga svi o tome pitaju.

"Nije se desilo da predsednik Generalne skupštine UN bude isključen iz svoje stranke dok je na funkciji i verujte da mnoge naše diplomate i moji ljudi iz kabineta sada zbog toga crvene", naveo je on.

"Đilas iz DS-a izbacuje one koji se sa njim ne slažu", kaže Jeremić. "Šta bi radio kada bi on osvojio vlast u zemlji - šta bi se desilo sa onima koji se sa njim ne slažu", pita se Jeremić.

Jeremić je rekao da je ii dalje član DS-a, a ocenio je da je situacija u stranci veoma teška i da su demokrate "pale na najniže grane od osnivanja".

Jeremić nije želeo da kaže da li će, u slučaju da Ustavni sud ne odluči u njegovu korist, osnovati novu stranku.

Dve nedelje pre isključenja Jeremića, Izvršni odbor DS isključio je iz stranke Dušana Petrovića i još tri člana stranke iz Despotovca.

"Šegačenje o Kosovu, izbacivanje onih sa kojima se ne slažete, donešenje ekonomskog programa kome se svi smeju, sve to je dovelo do toga da je stranka pala na najniže grane. Đilas je to juče i priznao, rekao je da nema problem da bude predsednik male stranke, pitam se da li bi to govorio i da počne da mu se smanjuje imperija", kaže Jeremić.

On je dodao da mu se madat završava u septembru i da se vraća u Srbiju i da za to vreme želi da predstavlja zemlju na najbolji način.

"Duboko verujem u ideje koje zastupam. Ali stvari moraju da se odvijaju po proceduri. Ja sada ne znam kakva je politika DS prema Kosovu. Politika koju sam ja zastupao kao ministar bila je državna politika, bazirana na Ustavu, javno sam govorio o njoj i u zemlji i u inostranstvu, za razliku od Đilasa. Moja politika nije bila politika Vuka Jeremića, vec državna politika i bila je transparentna, što se ne može reći za Đilasa", rekao je Jeremić.

Upitan da prokomentariše pisanje medija da pretenduje na mesto generalnog sekretara UN, Jeremić je odgovorio:

"Velika je čast da se vaše ime spominje kao ime jednog od kandidata, ali je i potpuno neprimereno da se o tome sada raspravlja. Ban Ki Mun i ja smo najbliži saradnici. Ti izbori se dešavaju 2016. i to je za mene daleka budućnost", rekao je Jeremić dodajući da je, do kraja njegovog predsedavanja Generalnoj skupštini, najvažnije da što bolje predstavi Srbiju.

On je rekao da će se u septembru vratiti u zemlju da bi učestvovao u “javnom i parlamentarnom životu”. U međuvremenu, dodao je, očekuje “još ispunjenijih šest meseci” predsedavanja na Ist riveru, kad je reč o predstavljanju Srbije i važnim političkim debatama.

Jeremić je potvrdio da je u Beograd danas doputovao zbog isključenja iz DS, ali da to nije jedini razlog zbog kojeg nije u Njujorku - pošto u sredu putuje u Pariz, gde će biti održan prvi sastanak Visokog saveta predsedavajućeg GS UN.

Savet okuplja deset poznatih diplomata, među kojima su bivši ruski premijer Jevgenij Primakov i bivši šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos.

Jeremić je istakao da s predsednikom Srbije, premijerom i prvim potpredsednikom Vlade ima izuzetno korektne odnose. "Blisko sarađujemo i bilo bi naopako da nije tako - ova prilika se pruža jednom u sto godina”, zaključio je Jeremić.

strana 1 od 203 idi na stranu