Dačić o dijalogu: Nema nazad

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće ukinuti svoje institucije na Kosovu bez međunarodno garantovanog dogovora o tome šta će ih zameniti.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 15.02.2013.

19:57

Default images

"U pregovorima pokušavamo da definišemo autonomiju Srba na Kosovu. To je za nas autonomija u autonomiji. Tražimo formiranje zajednice srpskih opština sa jasnim nadležnostima - obrazovanje, prosveta, pravosuđe u prvom i drugom stepenu, policija koja će imati odnose sa prištinskim vlastima ali i sa Beogradom", rekao je Dačić televiziji Pink.

Ponovio je da je situacija veoma teška i da Srbija svaki dan gubi suverenitet i osnovne "naznake" državnosti na Kosovu i da su srpske institucije veoma malo prisutne na Kosovu.

Upitan o stavu Nemačke i izgledima da Srbija dobije datum za pregovore s EU, Dačić je odgovorio da, nevezano s Nemačkom, u međunarodnoj zajednici postoje krugovi koji smatraju da je pravi trenutak da se "navali" na Srbiju, jer je spremna da više da zbog datuma, a da je daleko sledeći tako pogodan trenutak za pritisak - prijem Srbije u EU.

"Mislim da je to potpuno pogrešan pristup. Da bi dijalog uspešno tekao potrebne su dobre vesti, a ne pritisci i negativne vesti. Zato bi to bilo ubijanje dijaloga, a ne dopinos da dijalog dovede do rezultata, jer na Srbiju nema šta više da se vrši pritisak", rekao je Dačić.

On je napomenuo da Srbija traži održivo rešenje za Kosovo i Metohiju koje će omogućiti da Srbija ne mora da priznaje nezavisnost Kosova, ali da se sa druge strane jasno definiše položaj srspkog naroda i njihov način organizacije političkog života.

Premijer Srbije je ranije danas, na Oplencu, izjavio da je predstoji najteži deo pregovora sa Prištinom.

On je rekao da Srbija neće da ukine svoje institucije na Kosovu i Metohiji.

"To je apsolutno netačna interpretacija bilo čega što vlada namerava da radi. Vlada Srbije će se, odnosno ja kao čovek koji direktno razgovaram i vodim dijalog, pridržavati Rezolucije odnosno Platofmre Skupštine Srbije. Ne znam da li su ljudi pročitali tu platformu, da li iko ulazi u suštinu onoga što je predlog Srbije", rekao je Dačić.

Premijer, koji će 18. februara u Briselu nastaviti razgovore s predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem, istakao je da predlog Beograda ne znači da bi Srbija trebalo da rasformira svoje institucije i Srbe natera da ulaze u prištinske institucije.

Dodao je da je to "prelazno kompromisno rešenje" koje bi moglo da bude prihvatljivo i za Albance.

"Pitanje je da li će to Priština prihvatiti. Ako Priština to ne želi, Srbija sigurno neće ukidati svoje institucije. Ali, i za nas je apsolutno neprihvatljivo da Srbi apsolutno treba da se uključe bez ikakvih svojih institucija u prištinske institucije", rekao je on.

Dačić je ponovio da "nema nazad" i upitao šta je alternativa aktuelnoj politici Beograda.

"Da nećemo vojnom snagom da povratimo suverenitet nad Prištinom? Nećemo, jer u ovom trenutku to ne možemo. Mi se ne borimo sa Prištinom nego sa NATO, čak i sa EU, koja je ponekad na strani Prištine, a ne Beograda. Nije sukob jedan na jedan, Srbija ne može sama protiv velikog dela međunarodne zajednice, a naši prijatelji su daleko da bi nam pomogli u sukobima koji se ovde događaju", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da se Vlada Srbije i on kao pregovarač drže platforme i rezolucije o Kosovu koju je usvojila Skupština Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: