Dačić:Čeka nas najteži deo dijaloga

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da Srbiji predstoji najteži deo dijaloga sa Prištinom, jer mora de se reši pitanje paralelnih institucija na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.02.2013.

13:24

Default images

A to pitanje je, kako je rekao, jedino moguće postizanjem dogovora o načinu funkcionisanja zajednice srpskih opština.

"Bez tog dogovora Srbija neće imati ni moralno ni političko pravo da ukida bilo koje svoje institucije na Kosovu, kojih ionako ima veoma malo," rekao je Dačić novinarima u Oplencu na svečanosti povodom Dana državnosti.

Prema njegovim rečima, utvrđivanje nadležnosti jeste proces koji bi mogao da dovede do održivog rešenja i koji bi morao da se primenjuje u potpunosti kako bi se otklonila paraliza instistucija na Kosovu.

"Ovde nije reč o priznanju nezavisnosti KIM, što se vidi i u Platformi i Rezoluciji, koje je usvojila Skupština Srbije. Nama je interes da ta teritorija koja je kao celina definisana i u Rezoluciji 1244, funcioniše na održiv način, odnosno da tamo Srbi mogu da ostvaruju sva prava, što nije moguće bez institucija i svoje samouprave", kazao je Dačić.

On je dodao da je Srbija spremna za razgovore i dogovore i da je politika Srbije jasna i utvrđena u Platformi i Rezoluciji.

"Pre neki dan je na moju inicijativu održan sastanak državnog vrha, na kojem je ispoljen visok stepen jedinstava i sve što smo do sada pričali," zaključio je Dacić.

Podsetimo, sledeća runda dijaloga koji se vodi pod okriljem Brisela, i u kojoj učestvuju premijeri Srbije i Kosova, zakazana je za 22. februar. To će biti peti susret Tačija i Dačića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: