Dijalog u UN vredniji od sile

UN su mesto mira i dijaloga i prepoznaju značaj jačanja partnerstva sa verskim zajednicama, rekao Vuk Jeremić na godišnjem zasedanju međuverskog dijaloga u UN.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.02.2013.

17:13

Default images

UN su uspostavljene kao rezultat istorijske pobede nad fašizmom, a njihovi osnivači su prvi put u istoriji uspostavili efikasan međunarodni sistem koji teži pravdi i ne samo da se zalaže za jednaka prava svih naroda, već i obezbeđuje njihovo jednako dostojanstvo, istakao je Jeremić na skupu "Ujedinjeni za kulturu mira kroz međuversku harmoniju".

On je podsetio da svaka članica Generalne skupštine ima mesto za stolom mira, da u okviru Ujedinjenih nacija dijalog ima veću vrednost od sile i da je to mesto gde je sloboda veroispovesti postala standard, kao što se kaže u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, čija se 65. godišnjica obeležava krajem ove godine.

Nažalost, rekao je Jeremić, svet danas karakteriše previše konfrontacija, netolerantnosti i ratova i jasno je da neke težnje osnivača UN tek treba da budu ostvarene.

"Svete knjige naših poštovanih verskih tradicija nas podsećaju na to što dobro može da se desi ako ne odustanemo na prvoj prepreci i ako u budućnost gledamo sa nadom, verom i imaginacijom", rekao je on dodavši da UN mogu da imaju samo koristi od daljeg angažovanja sa verskim liderima koji zagovaraju put mira.

"Doprimo jedni do drugih, na jednakoj osnovi i radimo iskreno na lečenju rana viševekovnih konflikata između ljudi različite vere", pozvao je Jeremić.

On je naveo da mnoge agencije UN, među kojima Unesko i Generalna skupština prepoznaju značaj jačanja partnerstva sa verskim zajednicama, a pre tri godine članice UN su osnovale godišnju Svetsku međunarodnu nedelju harmonije.

"Danas preduzimamo mali korak ka prevladavnju nesloge i mržnje u ime vere u unapredjujemo napore da ovo veličanstveno telo zaista postane skupština mira", poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: