Nove institucije umesto paralelnih?

Beograd -- Predsednik Tomislav Nikolić najavio je mogućnost da paralelne institucije na Kosovu budu zamenjene novoformiranim kosovskim institucijama koje bi vodili Srbi.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"To je stvaranje novih kosovskih institucija, ali koje bi vodili Srbi. Tu prestaju paralelne institucije", rekao je Nikolić u intervjuu za Prvu televiziju.

Predsednik je rekao da je cilj Srbije da dobije datum za početak pregovora, a da se ne ponizi i ne odrekne svog suvereniteta

"To je stvaranje novih kosovskih institucija, ali segmenta institucija koje bi vodili Srbi. I tu prestaju paralelne insitucije. Ako kažu da je Srbija regulisala školstvo, zdravstvo i, ako kažu da imamo sud u Kosovskoj Mitrovici i da imamo neke policijske snage na severu KiM, odjednom ovim našim predlogom - koji mora da se reši kroz ustav Kosova, ali, ne zaboravite, i kroz Ustav Srbije - srpske institucije postaju kosovske institucije i njima upravljaju Srbi", objasnio je predsednik Srbije.

Odustali smo, kako je dodao, od toga da mi regulišemo zdravstvo u srpskoj nacionalnoj zajednici, ali, rekao je predsednik, ukoliko Srbi mogu sami da se organizuju i "mi po Rezoluciji imamo pravo da pomognemo -ako nema dovoljno prihoda ili kadrova - praktično je omogućeno da delujemo na toj teritoji kao da je potpuno pod kontrolom Beograda, a nije".

"Delujemo na toj teritoriji, kao da je potpuno pod kontrolom Beograda, a nije", rekao je Nikolić i dodao da bi taj predlog morao da "prođe kroz" Ustav Kosova i Ustav Srbije.

Nikolić je rekao da snažna diplomatska aktivnost u poslednje vreme ima za cilj da se uradi sve što je potrebno da se dođe do mira i blagostanja i da se dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Nikolić je rekao da je cilj da "uradimo sve što jedna normalna država treba i mora da uradi da bi dovela do mira i blagostanja na delu svoje teritorije".

"Cilj je da dobijemo datum za početak pregovora sa EU, a da zbog toga ne moramo da se ponizimo, ni da ponizimo građane, ni da odustanemo od suverenitea", kazao je Nikolić.

Na pitanje šta znači izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da neće nametati rukovodstvo severu Kosova i Metohije, Nikolić je rekao da pretpostavlja da se time "želi da Srbija zaboravi da ima Srba i južno od Ibra i da se eventualno utiče na političke lidere na severu da osete neku sebičnost i počnu da rešavaju samo svoje probleme".

On je rekao da se prvi put ne govori da je sever teritorija na kojoj treba uleteti silom i osiguraiti bezbednost, vladavinu prava i isterati srpske "paralelne" institucije.

"Pretpostavljam, ali još nisam dobio nikakvih dokaza za to, oni žele da ono što je Rezolucijom doneto, prebace samo sevreno od Ibra, da mi zaboravimo da tamo južno od Ibra živi mnogo više Srba i da eventualno dobiju podršku među politčkim vođama sa severa koji bi možda mogli da osete neku sebičnost i počnu da rešavaju samo svoj problem", ocenio je Nikolić.

On je, međutim, poručio da na njemu kao predsedniku nije da rešava pojednačno i parcijalno i da deli, već da "pokuša da reši ceo problem Kosova i Metohije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 203 idi na stranu