Slike Jasenovca na sajtu u Vukovaru

Zagreb -- Hakeri iz Srbije, koji se potpisuju kao "Tesla tim", upali su na internet stranice Univerziteta u Vukovaru i na njih postavili slike iz logora Jasenovac.

Izvor: B92, Tanjug, index.hr
Podeli

Stranice koje su hakovane u međuvremenu su ponovo osposobljene.

Kako prenosi Indeks.hr, srpski hakeri su, osim slika iz Jasenovca, postavili i slike "drugih strahota iz Drugog svetskog rata", ali i poruku, koju je taj portal preneo u celosti:

"Evo mali članak o vašoj istoriji koju ste zaboravili i ne učite vašu decu. Jasenovac je bio NAJVEćI logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništen od ustaša aprila 1945. godine. 'Radni logor Jasenovac' bio je Logor smrti za Srbe,Rome i Jevreje, svih uzrasta, polova, starosnih dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, kao i za komuniste, pomagače i simpatizere Srba, Roma i Jevreja.

Podsetimo, Vukovar je prethodnih dana došao u žižu javnosti zbog uvođenja ćirilićnog pisma u taj grad, što je izazvalo nezadovoljstvo građana koji su organizovali i protest zbog toga. Hakeri tvrde da je njihov napad odgovor upravo na te demonstracije. "Hakerski napadi na hrvatske internet stranice nastaviće se i u budućnosti", poručuje "Tesla tim".

Sistem koncentracionih logora Jasenovac je u egzilu osmislio VJEKOSLAV MAKS LUBURIĆ, koji je bio i njegov prvi komandant. Prvi upravnik logora bio je bivši rimo-katolički sveštenik MIROSLAV FILIPOVIĆ, a kasnije DINKO ŠAKIĆ.

Logor je građen od avgusta 1941. do februara 1942. godine. Logori I i II bili su u selima Bročići i Krapju, ali su brzo rasformirani zbog čestih poplava. Zatvorenici su prebačeni u logor Ciglana (Jasenovac III), koji je bio najveći logor i uključivao je krematorijum."


U 'Donjoj Gradini' sa druge strane reke Save vršena su pogubljenja. Logor za decu bio je u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Jasenovca, mada je žena i dece bilo i u Jasenovcu. U Jasenovcu je Nezavisne Država Hrvatska izvršila genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima. U njemu je stradao i određen broj Hrvata i Muslimana. To su bili antifašisti, komunisti i simpatizeri i pomagači Srbima. Ni jedan Hrvat, niti Musliman, nije stradao zato što je Hrvat, odnosno Musliman.

Broj žrtava nikada nije tačno utvrđen. Logorska arhiva je dva puta uništavana, (početkom 1943. i aprila 1945. godine). Zemaljska komisija Hrvatske, osnovana 1945, konstatovala je u izveštaju Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu, da je broj žrtava između 500.000 i 700.000.


U procesu "pročišćenja Hrvatske nacije", srpska deca bila su prva koja su ubijana, zajedno sa odraslima, čak i ako su ih majke još uvek dojile. Tokom četiri godine, između aprila 1941. i maja 1945, više od 73.316 dece ubijeno je u ustaškoj NDH. Najmlađa su bila još u kolevkama, dok su najstarija bila oko 14 godina starosti.Tokom Drugog svetskog rata, jedino mesto u celoj Evropi gde su postojali specijalni logori za decu bila je Hrvatska.

Na dan 9. oktobra 1942. godine Luburić Vjekoslav zvani Maks je na svečanosti u Jasenovcu, koju je priredio kao proslavu godišnjice svoje krvave vladavine u svom održanom govoru rekao: 'i.. i tako smo vam mi u ovoj godini ovdje u Jasenovcu poklali i više ljudi nego osmanlisko carstvo za cijelo vrijeme boravka Turaka u Evropi'.

Ovo je jedan od logora, a bilo ih je: Vila Luburić, Danica, Livno, Đakovo, Gospić, Jadovno, Jastrebarsko , Kerestinec, Kruščica, Lepoglava, Lobor, Pag, Stara Gradiška, Sajmište, Donja Gradina, Stupacinovo, Tenja, Caprag.

Oni koji prošlost ne pamte osuđeni su na to da je ponavljaju


Since © Serbian Hackers"

Info

strana 1 od 46419 idi na stranu