Tadić:Datum za EU zavisi od Nemačke

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da odluka o dobijanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU pre svega zavisi od Nemačke.

Izvor: FoNet

Sreda, 13.02.2013.

12:36

Default images

Tadić je u izjavi za Fonet napomenuo da će se, povodom datuma, "sve desiti u februaru", jer će se u toku meseca znati da li će administracija nemačke kancelarke Angele Merkel uputiti Bundestagu inicijativu da se Srbiji odobri početak pregovora.

U tom smislu, kako kaže, treba videti da li će u februaru ta inicijativa biti upućena nemačkom parlamentu, koji bi u junu mogao da odluči o datumu za pregovore.

"Da li ćemo dobiti datum za pregovore ili ćemo dobiti nešto što liči na datum za pregovore, što bi u našoj javnosti bilo predstavljeno kao veliko ostvarenje, a ne suštinski veliko ostvarenje - videćemo", naglasio je Tadić. On je objasnio da ljudi koji se bave politikom zanemaruju zbivanja u drugim zemljama, a jedan od najvažnijih je izborni proces u Nemačkoj septembra ove godine.

"Zašto sam insistirao na raspisivanju izbora? Zbog toga da bismo dobili što pre datum za pregovore. Zato što ulazak u izbornu kampanju u Nemačkoj, kao i u svakoj drugoj zemlji, smanjuje verovatnoću da mi dobijemo datum za pregovore", objasnio je Tadić.

"Zbog čega sam insistirao na izborima u maju i zašto sam skratio predsednički mandat? Zbog toga što smo do kraja 2012. godine bili u prilici da rešimo jedan od ključnih problema sa kojima se suočavamo, pitanje Kosova i Metohije", precizirao je Tadić.

"Moja namera je da bila da izađem sa planom u četiri tačke, kao ofanzivnim planom", rekao je Tadić, "kako bismo dobili datum za pregovore i na sveobuhvatan način rešili problem Kosova".

"To je bila jedna rizična politička operacija, ali je ona je bila jedina koja mi je ostala na raspolaganju, imajući u vidu, ne samo naše izborne radnje, već i izborne radnje u ključnim zemljama od kojih zavisi datum za pregovore koje Srbija treba da dobije", ocenio je Tadić.

On je istakao da dobijanje datuma za početak pregovora ima ključni značaj, jer proces integracija tada postaje nepovratan i nije ga moguće dovesti u pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: