Priznanje Kosova preduslov?

Priznanje KiM može biti preduslov za evropsku perspektivu Srbije iako to još nije zvanično pomenuto, kaže šefica Odbora za spoljne poslove parlamenta Francuske.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

07:43

Default images

Elizabet Gigu je to izjavila otvarajući sednicu Odbora na kojoj je govorila i potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić.

Francuska će insistirati na daljem unapređenju dijaloga između Beograda i Prištine i pažljivo pratiti dešavanja na terenu, rekla Gigu. Međutim, ukoliko do toga ne dođe pred Srbiju se može staviti nov uslov - priznanje nezavisnsoti Kosova.

"To nije zvaničan uslov, ali je veoma važan. Želela sam da nagalasim da postoji mogućnost da to postane uslov, ukoliko se odnosi između Kosova i Srbije do kraja ne normalizuju. Prvi koraci su napravljeni i to je odlično, ali bi dogovori morali da se sprovedu na terenu. To je najvažnije. Uz to dolaze i standardni uslovi, koje svaka zemlja treba da ispuni. Dakle, može se dogoditi da i priznanje postane uslov", kazala je Gigu.

U francuskom parlamentu čule su se i druge teme. Poslanike je zanimala vizija Srbije u EU, reforma pravosuđa, uticaj francuskog jezika i kulture u Srbiji, ali i teme po kojima se naša zemlja ne razlikuje od većine drugih evropskih zemalja.

"Postoje pitanja pripadnika različite seksualne orijentacije, trgovine ljudima, kao i pitanje romske manjine... ali se ona odnose na celu Evropu. Mislim da Srbija, sa stanovišta ljudskih prava, ne kaska za ostatkom Evrope. Ali u uslovima za pristupanje postoji i kontrola svih tih kriterijuma, kao što postoji i kontrola u oblasti pravosudja ili granica“, istakla je Danijel Orua, predsednica parlamentarne komisije francuske za evropske poslove.

Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić je zadovoljna posetom Francuskoj i činjenicom da je dobila podršku za dobijanje datuma u junu, ukoliko Srbija nastavi ovim putem. Ona dodaje da je u ovom trenutku bespredmetno razgovarati o priznanju Kosova.

"Naravno da je naš odgovor da priznanja Kosova nema. Ali, u ovom trenutku mi govorimo samo o dobijanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora, a o članstvu možemo da razgovaramo tek nakon tog dugogodišnjeg mukotrpnog procesa pregovaranja", rekla je Grubješić.

Delegacija Srbije na najvišem nivou putuje sledeče nedelje u Berlin kako bi od Nemačke izdejstvovala podršku da u junu dobije datum za početak pregovora. Nemački i francuski parlamentarci će u aprilu doći u Beograd i o svim temama razgovarati sa srpskim poslanicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: