Inspekcija: Mleko u Srbiji bezbedno

Mleko na tržištu Srbije bezbedno je za ljudsku upotrebu, pokazala je vanredna inspekcijska kontrola, koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2013.

14:55

Default images

To je utvrđeno na osnovu analize 50 od ukupno 300 uzoraka, koji su uzeti u vanrednoj inspekcijskoj kontroli o kvalitetu mleka u Srbiji.

Mleko "Dukat", povučeno iz Hrvatske, nikada nije uvezeno u Srbiju, rekao je načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić. On je naglasio da Srbija mleko uvozi iz BIH i da je i ono prekontrolisano i utvrđeno je da je bezbedno.

Sada se sprovodi vanredna inspekcijska kontrola, u kojoj će biti uzeto 300 uzoraka svih domaćih i stranih proizvođača mleka na tržištu Srbije i očekuje se da će ukupni rezultati biti završeni tokom dana, najavio je Katanić.

On je apelovao na medije da ne prenose senzacionalne i netačne vesti, koje nanose štetu ekonomiji Srbije.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede popili su po čašu mleka, pred novinarima, kao dokaz da je mleko u Srbiji ispravno.

Pre nekoliko dana povučeno je s tržišta Hrvatske, BiH i Crne Gore dugotrajno mleko "Dukat" i "Vindija" hrvatskog proizvođača, zbog prisustva aflatoksina M1, koji je kancerogen.

Zoran Roksandić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, rekao je ranije za B92 da su aflatoksini nađeni u mleku "Dukat" i "Vindija" veoma štetni i kancerogeni. Roksandić je objasnio da su aflatoksini plesni, koji u digestivni trakt ljudi dospevaju putem stočne hrane.

Pošto su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene koncentracije aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču zbog dodatnih analiza, a rezultati će biti poznati sredinom februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: