Mediji ispadaju sa budžeta od 2014.

Beograd -- Medijska koalicija smatra da je neophodno utvrditi zabranu direktnog budžetskog finansiranja medija od 1. januara 2014, kaže za Danas Saša Mirković.

Izvor: Danas
Podeli

Do kraja februara trebalo bi da počne javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, a plan je da do 31. marta ovaj zakon ode na usvajanje Vladi Srbije, kaže Saša Mirković, član radne grupe za pisanje nacrta ovog zakona i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Prema njegovim rečima, krajem prošle sedmice unete su još neke izmene u dosadašnju verziju nacrta i sada se čekaju još sugestije Asocijacije medija i Sandre Bašić Hrvatin, koju je kao eksperta angažovala Evropska komisija. Ona će u Beograd doći 20. februara, kada će radnoj grupi i Ministarstvu kulture i informisanja predočiti svoju analizu ovog dokumenta.

Medijska koalicija, koju čine NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, predali su već svoje primedbe i predloge na predložene odredbe zakona o informisanju. U medijskim udruženjima smatraju da je nacrt zakona „dobra polazna osnova, ali da sadrži određene nedorečenosti, prenormiranja i kontradiktornih rešenja koji, umesto da pospešuju medijski pluralizam i slobodu izražavanja, zapravo ih ograničavaju“.

U svojim komentarima oni ističu da pojedina načela iz zakona nisu operacionalizovana odgovarajućim normama, „pa zato ostaju na nivou deklaracije“. Mirković napominje i da medijska koalicija smatra da su odredbe o projektnom finansiranju nejasno postavljene, kao i da je neophodno utvrditi zabranu direktnog budžetskog finansiranja od 1. januara 2014. i da je jedini način finansiranja posle toga projektno finansiranje.

"Smatramo da u Nacrtu zakona nije u dovoljnoj meri prepoznat značaj samoregulacije u pogledu poštovanja visokih standarda slobodnog novinarstva, kao ni u pogledu važnosti odita koji mora da se zasniva na pravilima koja su merljiva i transparentna. To da se medij sam podvrgao autoritetu nekog samoregulatornog tela u pogledu poštovanja profesionalnih standarda ili da dobrovoljno participira u sistemu oditovanja tiraža, treba da budu okolnosti koje se posebno cene i vrednuju kod dobijanja projekata", ističe Mirković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu