"Srbi nezadovoljni sami sobom"

Profesor Univerziteta Džon Hopkins Dejvid Kenin kaže da Srbi ne samo da su nezadovoljni drugima, nego i sami sobom, što može uticati na ceo region.

Izvor: Politika

Nedelja, 10.02.2013.

10:05

Default images

Ovaj doskorašnji analitičar CIA u intervjuu za "Politiku" na pitanje šta je glavni problem južno od Save, odgovara da su Srbi najveća zajednica u tom području i sve dok su oni i Srbija nezadovoljni ništa nije rešeno.

"Nije reč samo o tome da su Srbi nezadovoljni drugima, nego su nezadovoljni i sami sobom. Posle vekova političkih, društvenih i ekonomskih promena još nisu uspeli da stignu dotle da budu srećni sa onim što je postignuto, a to pogađa ceo region", smatra Kenin.

Govoreći o demokratiji u Srbiji Kenin kaže da mu je upalo u oči da posle prošlogodišnjih izbora partije koje su želele da formiraju vladu nisu pregovarale toliko o političkim i programskim principima, koliko o tome koja će da dobije koje državno preduzeće.

"To znači da demokratija u Srbiji nije samo pitanje sistema nego i šta ko kontroliše. Danas u Srbiji imate situaciju da se ministar (Aleksandar) Vučić bavi pitanjima korupcije, dok premijer (Ivica) Dačić mora da objašnjava prirodu svojih ličnih kontakata. Vodi se i debata o tome šta je dozvoljeno, a šta nije u odnosima političara s biznismenima. Ono što gura Vučić - da korupcija bude u središtu pažnje - nije po sebi loša stvar, mada će zakomplikovati odnose među političarima", smatra Kenin.

On ocenjuje da u Srbiji još ne postoje pravila za odnose političkih i ekonomskih lidera.

"Političari u Srbiji kao da su u ulozi rimskih konzula koji bi po prestanku mandata odlazili u neko drugo mesto da budu prokonzuli, jer im je to bila garancija da neće biti uhapšeni zbog onoga što su radili dok su bili na vlasti", navodi Kenin.

On smatra da u Srbiji danas postoji izvesna dezorijentisanost u pomenutim odnosima, pa je zato važno da se ta praivla formulišu da važe za sve i da se ne menjaju kad god se promeni vlada, direktor nekog državnog preduzeća, ili neki oligarh iz privatnog sektora postane moćniji od nekog drugog oligarha.

Na pitanje da li to znači da Srbija kao država još nije institucionalno dovršena i kako da se to postigne Kenin kaže da to nije lak proces, niti se može konacnco završiti, ali je važno

kako se donose odluke i koliko su one postojane: da li su dobre i važeće samo dok su na vlasti ljudi koji su ih doneli ili postaju "institucionalizovane" i kao takve trajni deo sistema.

On smatra da će to u Srbiji biti duga borba.

"Suštinsko pitanje jeste da li će srpski političari moći da dođu u fazu da imaju poverenja u transparentnost, da li će sebi priuštiti mogućnost da izgube neke bitke, da to svi vide i da oni sami to priznaju, a da pri tome zadrže samopouzdanje da će u sledećoj debati biti pobednici. Sve dok se to, kao mera poverenja u sistem, ne dogodi i sve ostalo će biti neizvesno", poručuje Kenin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: