Mićunović dobio orden Legije časti

Beograd -- Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio uručio je Dragoljubu Mićunoviću nacionalni orden Legije časti u rangu oficira.

Izvor: Tanjug
Podeli

Inače, to je najveće francusko odlikovanje.

Svečanoj ceremoniji u rezidenciji francuske ambasade prisustvovali su i bivši predsednik Srbije Boris Tadić s majkom Nevenkom, bivši ministri Dušan Petrović, Tomica Milosavljević i Nebojša Bradić, glumac Miodrag Miki Manojlović, direktor RTS-a Aleksandar Tijanić i brojne druge zvanice.

"Republika Francuska vas odlikuje kako bi odala priznanje vašem životnom putu, koji na najuzvišeniji način oslikava šta sve može da postigne jedan slobodan i otvoren duh", izjavio je Denio, uručujući Mićunoviću orden.

Francuski ambasador nazvao je Mićunovića "graditeljem demokratije", odlučnim opozicionarom i ličnošću koja simbolizuje dugu borbu za slobodu.

Podsećajući na Mićunovićevu nepokolebljivu borbu za slobodu mišljenja i izražavanja, zbog koje je proveo 20 meseci na Golom otoku, a kasnije bio i isključen sa Univerziteta, Denio je istakao da je jedan od osnivača DS devedesetih godina neumorno branio demokratski imperativ i odbijao potčinjavanje "manipulatorskoj vlasti gluvoj za zahteve naroda za reformama".

Prema njegovim rečima, Mićunović nije stao s radom ni kada je Srbija, posle pada Slobodana Miloševića 2000. godine, stupila na težak i trnovit put slobode i nastavio je da deluje u koristi normalizacije demokratskih institucija u zemlji.

Zahvaljujući na ukazanoj časti, Mićunović je istakao da mu ovo odlikovanje izuzetno znači, ali je ocenio da je njegov otac, dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, mnogo više od njega zaslužio to priznanje.

"Meni je drago, između ostalog i zbog mojih prijatelja i zbog zemlje, da ima što više ljudi koji se prepoznaju kao borci za demokratiju, za slobodu, za napredak zemlje. U tom pogledu se osećam počastvovanim i nastojaću da, koliko god još mogu, doprinosim toj borbi", rekao je Mićunović novinarima.

Društvo

strana 1 od 165 idi na stranu