Santa Kruz: Pet žrtava zemljotresa

Honijara -- Najmanje pet osoba, uključujući i jedno dete, poginulo u zemljotresu jačine osam stepeni po Rihteru, koji je izazvao i slabiji cunami na Solomonskim ostrvima.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Vlasti su izdale upozorenje od cunamija, ali zemljotres je prouzrokovao samo manji poplavni talas, prenosi AFP.

Pacifički centar za cunami ukinuo je uzbunu dva sata posle zemljotresa, čiji je epicentar bio kod ostrva Santa Kruz. Cunami je na zapadnoj obali tog ostrva sravnio tri sela i pri tom uništio na desetine kuća, javlja "Gardijan".

"Imamo pet mrtvih i troje povređenih. Među žrtvama su jedno dete, tri starije žene i stariji muškarac", rekla je medicinska sestra u bolnici u gradu Lati na ostrvu Santa Kruz.

Kabinet premijera Solomonskih ostrva Gordona Darsije Lile saopštio je da je cunami pogodio četiri sela na tom ostrvu.

"Poslednji izveštaj govori da je između 60 i 70 kuća uništeno u talasima koji su pogodili najmanje četiri sela na Santa Kruzu", rekao je portparol premijera Džordž Herming u izjavi AFP-u.

On je dodao i da vlasti pokušavaju da ustanove razmere štete, a da je komunikacija s tim ostrvom otežana.

Na desetine kuća je ili u potpunosti uništeno ili oštećeno u zemljotresu u selima koja su sravnjena sa zemljom.

Snažan potres je izazvao cunami s poplavnim talasom manjim od jednog metra.

Cunami je došao do Solomonskih ostrva, zatim do ostrvskih država Vanuatu i Nove Kaledonije pre nego što je izdato u celom regionu upozorenje na cunami.

Sirene za uzbunu mogle su se čuti i na Fidžiju, dok su u pripravnosti bile vlasti u Japanu, ali do te zemlje su došli tek malo viši talasi.

Pacifički centar za cunami je ukinuo uzbunu dva sata posle zemljotresa, čiji je epicentar bio kod ostrva Santa Kruz.

Kancelarija UN za koordiniranje humanitarne pomoći saopštila je da je poplavni talas ušao na kopno nekih 500 metara na ostrvo Santa Kruz, gde je najgore prošao grad Lata, čija aerodromska pista je poplavljena, a kuće u nekoliko sela su uništene.

Američki Geološki institut je naveo da je ostrvo Santa Kruz pogodila prošle sedmice serija potresa, na dubini od 29 kilometara. Tada je registrovano oko 20 potresa, uključujući i jedan od 6,6 stepeni po Rihteru.

Zemljotres jačine 8 stepeni je 2007. godine na Solomonskim ostrvima usmrtio najmanje 52 čoveka i ostavio hiljade ljudi bez krova na glavom.

Solomonska ostrva su deo tzv. "vatrenog pojasa," zone tektonske aktivnosti u Tihom okeanu.

Svet

Merkelova veruje u Italijane

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ima poverenja u "osećaj za odgovornost" italijanskih političara, posle parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Svet četvrtak 28.02. 22:44 Komentara: 0

Keri ima poverenje u Italiju

Rim -- Državni sekretar SAD Džon Keri izrazio je poverenje u sposobnost Italije da reši situaciju nakon izbora, koji nisu stvorili uslove za formiranje nove vlade.

Svet četvrtak 28.02. 20:39 Komentara: 0
strana 1 od 312 idi na stranu