Mesarovićeva: Nisam DS-ova

Iako kaže da ne osporava odluke USS, Nata Mesarović ističe da je predsednik tog suda Dragiša Slijepčević politički instrumentalizovan i da je blizak vlasti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2013.

10:53

Default images

Govoreći o razlozima zbog kojih će Skupština Srbije uskoro raspravljati o prestanku njene funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda, Nata Mesarović je rekla da je poslanicima ponuđeno prilično široko tumačenje na osnovu kog oni mogu doneti odluku o njenom razrešenju, iako je pravni osnov za to drugačiji.

Ona je, gostujući u Kažiprstu B92, podsetila da je izabrana za vršioca dužnosti predsednika Visokog suda 9. marta, na opštoj sednici, na kojoj su za nju glasale i izabrane i neizabrane sudije, a da je kasnije, pridržavajući se zakona, VSS predložio nju za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda, nakon čega je taj predlog otišao u Skupštinu.

Sada je, međutim, USS doneo odluku da je njen izbor neustavan i da je prekršen zakon, koji, kako napominje Mesarovićeva, nije doneo ni VSS ni VKS.

Ona napominje i da je zakonom takođe jasno određeno kada predsednik VKS može biti razrešen, pre isteka mandata, a to je da on bude razrešen na lični zahtev, razrešenjem ili prestankom sudijske funkcije. Pošto nijedno od tih zakonskih obrazloženja nije ponuđeno poslanicima, pred njima je jedno široko tumačenje mišljenja USS o neustavnosti odredaba zakona po kojima je ona izabrana za predsednicu VKS i zahtev VSS o njenoj smeni.

Na pitanje kakvu onda odluku Skupštine očekuje, ona kaže da može da očekuje upravo ono što je u medijima navedeno, a to je njena smena, po političkoj liniji.

Ona je istakla da to nije njeno mišljenje, već da je tako više puta u javnosti navedeno, dodajući da se uopšte ne bavi politikom, iako su je stavljali više puta u politički kontekst. U tom smislu, Mesarovićeva je negirala i da je ikada tražila političku zaštitu od DS, a što je pominjano u medijima.

Na pitanje kako je uopšte i stavljena u politički kontekst i zašto je njen sin sada, nakon tužbe DS protiv Vladimira Cvijana, predsednika Odbora za pravosuđe i ustavna pitanja, takođe stavljen u politički kontekst, Mesarovićeva odgovara da se u Srbiji svi uvek svrstavaju na neku stranu, pa da se tako i njeno ime pominje, jer se smatra da ju je izabrala prethodna vlast.

Međutim, ona podseća da je pri njenom izboru za predsednicu VSS, za nju glasalo više poslanika, među kojima su bili i poslanici drugih, tada opozicionih stranaka.

Takođe, kazala je ona, nju ni DS nije "pustila da uživa svoj mandat predsednika VKS", s obzirom na činjenicu da je reforma pravosuđa, koju su VSS i VKS trebalo da sprovode, dogovarana na drugom, političkom nivou.

Mesarovićeva je ponovila da je izabrana na osnovu javnog konkursa i da nije pripadala nijednoj stranci. To svi znaju, dodala je ona i istakla da na nju nije bilo pritiska ni kada je presudila za ubistvo premijera Đinđića, u vreme kada je premijer bio Vojislav Koštunica.

Međutim, govoreći o radu Ustavnog suda Srbije, predsednica VKS i VSS kaže da je uvek govorila da se njegove odluke moraju poštovati i izvršavati, pa i u njenom slučaju. Problem je, međutim, što su pojedinci tog suda instrumentalizovani, a pogotovo sadašnji predsednik USS Dragiša Slijepčević, o čemu postoje dokazi, napominje Mesarović.

On je, kako je navela Mesarovićeva, bio blizak prethodnoj vlasti, a kao primer navodi da su se mnoge vansudske instance i ličnosti pozivale na mišljenje tadašnjeg sudije Slijepčevića pri opštem izboru sudija. Takođe su se pozivali na njegovo mišljenje tokom izmene seta pravosudnih zakona 2010.

Ne mogu da kažem ništa za USS, jer ne poznajem sve sudije, niti mogu da kažem da je taj sud trpeo pritiske, ali za Slijepčevića mogu, da je bio vrlo blizak tadašnjoj vlasti. Dakle, ne blizak stranci već vlasti, kazala je ona.

Ona je istakla da je na nju vršen politički pritsak zbog njenog sina, koji je sudija u postupku u kojem je Vladimir Cvijan - advokat. O dešavanjima između njenog sina i Cvijana ona kaže da postoje transkripti i službena beleška koja je poslata Višem sudu, o kojoj je taj sud i raspravljao.

"To je mešanje u nezavisnost sudijske vlasti i pritisak da podnesem ostavku", kazala je Mesarovićeva, koja je istakla da je njoj savetnik predsednika poslao pismo u kojem od nje traži da u razumnom roku Visoki savet sudstva razmotri nastalu sitaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: