Proslavite Dan bezbednog interneta

Dan bezbednog interneta obeležava se u utorak u Beogradu kao interaktivna radionica inspirisana temom globalne manifestacije “Poveži se i poštuj drugog”.

Izvor: B92

Nedelja, 03.02.2013.

16:02

Default images

Radionica će raditi na drugom spratu TC Ušće od 10 časova prepodne.

Dan bezbednog interneta ove godine Fond B92 obeležava u saradnji sa organizacijom Save the Children, Ministarstvom trgovine i telekomunikacija i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, partnerima na projektu “Klikni bezbedno” Centra za bezbedni internet Srbije, kao i brojnim dosadašnjim i budućim saradnicima na projektu u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Mladenovcu, Aranđelovcu...

Na štandu Centra, deca, mladi i njihovi roditelji moći će tokom čitavog dana da se nadmeću u virtuelnim i tradicionalnim dečijim igrama i da nauče o zaštititi i poštovanju drugih na internetu, kako i gde da dođu do saveta ako imaju nedoumice, ili kako da pomognu nekom u svojoj okolini. Takođe će moći da učestvuju u nagradnoj igri kompanije LINK group i njene Srednje škole za informacione tehnologije (ITHS) čije volonterke će na štandu Centra razgovarati sa posetiocima o zaštiti na internetu, a na kraju dana će izvući dobitnika kursa engleskog jezika koji organizuje Link group.

Udruženje profesora informatike Srbije takođe se priključuje obeležavanju ovog dana, ne samo saradnjom sa Fondom B92, LINK grupom i Save the Children na postavljanju online platforme za obuku dece u osnovnim i srednjim školama za bezbedno korišćenje interneta, već i specijalističkim predavanjima za roditelje i staratelje pripremljenim sa decom u osnovnim školama iz programa Škola bez nasilja "Stevan Dukić" iz Beograda i „Desanka Maksimović“ iz Čokota kod Niša. U ostalim gradovima i školama u Srbiji, članovi Udruženja će u skladu sa svojim mogućnostima obeležiti Dan bezbednog interneta.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Jedinica za prevenciju nasilja, UNICEF i kompanija Telenor, zajedno sa učenicima i školama širom Srbije, obeležavaju Dan bezbednog interneta u okviru projekta „Zaustavimo digitalno nasilje“ čiji je cilj prevencija zloupotrebe digitalnih medija i podizanje svesti o ulozi i značaju digitalnih medija u savremenim uslovima života. U Expo centru u zgradi Telenora u Beogradu, 5. februara održava se okrugli sto pod nazivom„Šeruj osmeh. Lajkuj ljubav. Hejtuj hejt“ na kome će učestvovati učenici iz 5 srednjih i 5 osnovnih škola iz različitih mesta u Srbiji u kojima je sprovedeno istraživanje o digitalnom nasilju u školama u okviru ovog projekta. Učenici će diskutovati o svojim iskustvima u digitalnom svetu i rezultatima istraživanja, i dati svoje preporuke o tome kako se mogu smanjiti rizici na internetu i koji su načini za promovisanje bezbednog korišćenja digitalnih tehnologija da bi se smanjilo digitalno nasilje. Učenička debata će biti prenošena uživo preko interneta (live streaming), tako da će i učenici ostalih škola moći da je prate i daju svoje komentare i predloge.

Organizovanjem lokalnih akcija Dan bezbednog interneta obeležiće i partnerske organizacije Fonda B92 okupljene u Koaliciju Centra za bezbedni internet: Target – Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih iz Novog Sada,Timočki Omladinski Centar (TOC) iz Zaječara, Društvo za razvoj dece i mladih Otvoreni klub iz Niša i C31 – Centar za razvoj kulture dečjih prava iz Kragujevca.

Otvoreni klub u utorak, 5. februara priprema performans sa scenama iz predstave “Swatka mala” u tržnom centru Kalča u Nišu od 12 do 15h, dok C31 istog dana planira edukativne i promotivne aktivnosti na štandu u Tržnom centru Plaza u Kragujevcu. TOC u Zaječaru organizuje dve pojedinačne projekcije filmova “Tagged” i filma o Amandi Tod za učenike osnovnih i srednjih škola, a u Mladenovcu od 10 do 13 časova u tržnom centru TCM i Aranđelovcu od 14 časova u centru Fortuna sa decom, mladima i njihovim roditeljima na temu bezbednosti na internetu razgovaraće volonter Ivan Novaković. Target će u saradnji sa beogradskom Opštinom Savski venac organizovati dve edukativne radionice o bezbednoj upotrebi interneta za nastavnike škola na teritoriji opštine 4. i 5. februara od 9 do 17 časova. Posetioci svih štandova Centra za bezbedni internet, njegovih partnera i saradnika imaće priliku da razgovaraju sa volonterima o načinima zaštite na internetu, da preuzmu promotivni materijal, kao i da popune elektronsku anketu na temu bezbednosti na internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: