Đilas traži raspisivanje izbora

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas zatražio je raspuštanje parlamenta i hitno raspisivanje prevremenih izbora.

Izvor: Beta

Subota, 02.02.2013.

12:56

Default images

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je da u situaciji u kojoj se zemlja danas nalazi jedino realno rešenje momentalno raspuštanje vlade i raspisivanje prevremenih izbora, koji "ne odgovaraju DS-u, ali odgovaraju Srbiji".

"Danas postoje dva teorijska izlaza od kojih je samo jedan realan. To je momentalno raspuštanje vlade i raspisivanje izbora, koji ne odgovaraju Demokratskoj stranci, koja se nalazi u procesu reformi, ali odgovaraju Srbiji", rekao je Đilas na konferenciji za novinare u sedištu stranke.

Kao drugo rešenje, za koje kaže da nije realno, naveo je da oni koji u vladi vode ekonomski resor treba da ga prepuste "ljudima iz DS" jer su stručni i dokazali su na primeru Beograda i Vojvodine svoja znanja i sposobnosti.

Đilas je podsetio da se jedino u Beogradu i Vojvodini pristojno živi, a da Beograd i Vojvodinu vode upravo ljudi iz DS.

"U vrhu Demokratske stranke, koja sutra treba da vodi državu, više nema onih koji su poznati po tome da su povlačili loše poteze. Jasno je da nije realno da se to desi i da nam prepuste ekonomske poluge vlasti i zbog toga su jedini izlaz izbori", naglasio je Đilas.

On je rekao da DS ne ruši vladu, već da će se ona sama srušiti, što se, kako smatra, dešava ubrzano i pred očima javnosti.

Lider demokrata je naglasio da nema nikakvih pregovora za učešće DS u vladi i da će ta stranka ući u vladu samo sa onima koji su spremni da prihvate njen ekonomski program i uđu u reforme izbornog sistema, pravosuđa, obrazovnog sistema...

Ukazujući da je stranka koju vodi održala izbore pre dva meseca, da su u toku suštinske reforme i da je za to vreme smenjeno oko 120 funkcionera, Đilas je naglasio da bi demokratama zbog svega toga odgovaralo da izbori budu tek za neko vreme, ali da je za Srbiju bolje da budu što pre.

"Trudim se da ne tražimo izbore, ali se oni nameću kao jedino moguće rešenje. Jasno je da buduće vlade nema bez Demokratske stranke i jasno je da izbori zaustave zemlju na nekoliko meseci, ali oni su očigledno neophodni", rekao je Đilas.

Kako B92 nezvanično saznaje sastanak predsedništva SNS biće održan najverovatnije u ponedeljak, a jedna od tema mogli bi biti i vanredni parlamentarni izbori.

Govoreći o isključenju Dušana Petrovića iz stranke, Đilas je naglasio da je Petrović samo jedan od više od stotinu onih koji u DS snose odgovornost, a da je 118 tu odgovornost već prihvatilo.

On je apelovao na Vuka Jeremića da vrati poslanički mandat i ostane član DS kako bi nastavio da kreira politiku stranke.

Predsednik DS je takođe naglasio da u stranci nema revanšizma, da je došlo do mirne smene predsednika stranke i da su raspušteni opštinski odbori koji su postigli loše rezultate na izborima, a ne zato što su podržavali Tadića ili Đilasa.

Đilas je takođe odbacio optužbe koje je Petrović izneo da je kriv što je Tadić izgubio izbore u maju prošle godine.

"Pitajte građane Beograda, a ne Dušana Petrovića zašto je Tadić izgubio izbore", dodao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

278 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: