Volgograd 6 dana - Staljingrad

Gradski oci Volgograda izglasali su, povodom 70. godišnjice poraza nacista u bici za Staljingrad, predlog da tokom šest dana u godini grad nosi "ratno" ime.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.01.2013.

13:48

Default images

U slavu velike pobede u jednoj od najvećih bitaka u istoriji ratovanja u kojoj je tokom 200 dana učestvovalo više od 2,5 miliona vojnika sa oko 20.000 topova, 2.000 tenkova i 2.000 aviona, zvaničnici su odlučili da grad nosi ime Staljingrad tokom šest komemorativnih dana, uključujući i 2. februar.

Tog dana su se nacističke snage predale Crvenoj armiji i 9. maja na Dan pobede, prenose ruske agencije.

Odluka je doneta posle "brojnih zahteva učesnika Drugog svetskog rata", rekao je član gradske skupštine Sergej Zabedenov, a prenosi AFP.

"Poslanici su odlučili da ime 'grada heroja Staljingrada' bude simbol Volgograda. Moći ćemo ovaj simbol da zvanično koristimo i u našim govorima na masovnim okupljanjima", dodao je on.

Aktivisti u Rusiji, poput grupe Memorijal, koja se bori za očuvanje istorijskog sećanja, žalili su se da se rusko društvo još nije suočilo sa zločinima Staljina, naročito onim počinjenim tokom čistki tridesetih godina prošlog veka.

Volgograd će u subotu biti domaćin velike svečanosti povodom 70 godina od kada su ga, 2. februara 1943. godine, nacističke snage, predvođene feldmaršalom Fridrihom fon Paulusom, predale sovjetima.

Staljingradska bitka i dalje budi ponos kod Rusa, a ime grada izaziva pozitivne asocijacije, i pored Staljina.

Neke kontroverznije grupe tražile su da grad trajno bude preimenovan u Staljingrad. Pedeset hiljada ljudi potpisalo je peticiju koja je prosleđena predsedniku Vladimiru Putinu u kojoj traže da se grad preimenuje u Staljingrad. Peticiju je poklrenula ruska Komunistička partija.

Ovaj industrijski grad nazvan je Volgograd 1961. pošto je Hruščov otkrio staljinističke čistke i nasilnu kolektivizaciju. Ime Staljingrad bilo je u upotrebi od 1925. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: