Odbrana traži oslobađanje Frenkija

Odbrana Franka Simatovića u Haškom tribunalu zatražila je da mu pretresno veće izrekne oslobađajuću presudu, uz tvrdnju da nije počinio ni pomagao zločine.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

20:13

Default images

"Simatović se bavio svojim obaveštajnim poslom, on nikada i nigde nije rekao ni učinio ništa ni protiv drugog čoveka, ni države, ni nacije. Sve što je uradio, bilo je u skladu sa pravilima službe i ustavom države u kojoj je živeo", rekao je advokat Vladimir Petrović u završnoj reči odbrane.

Petrović je naveo da Simatovićeva porodica "ima korene u Hrvatskoj" i da "članovi njegove porodice i danas žive na prostoru Hrvatske".

Simatovića i Jovicu Stanišića optužnica tereti da su, kao visoki funkcioneri Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, od aprila 1991. do kraja 1995. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) progona nesrpskog stanovništva sa područja Hrvatske i BiH.

Cilj tog poduhvata, kako se navodi, ostvaren je delovanjem "Crvenih beretki", Srpske doborovoljačke garde (SDG), "Škorpiona" i drugih paravojnih i policijskih jedinica koje su bile pod kontrolom SDB.

Kao učesnici UZP u optužnici se navode Slobodan Milošević, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Ratko Mladić, Radmilo Bogdanović, Radova Stojičić-Badža, Mihalj Kertes, Milan Martić, Goran Hadžić, Milan Babić, Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Mićo Stanišić, Željko Ražnatović-Arkan, Vojislav Šešelj, "drugi pripadnici srpskih snaga".

Tužilaštvo je zatražilo da, ukoliko utvrdi da su Stanišić i Simatović odgovorni za zločine iz optužnice, izrekne kaznu doživotnog zatvora za obojicu optuženih.

Stanišićeva odbrana je juče u završnoj reči zatražila oslobađajuću presudu. Simatovićevi advokati tvrdili su da nisu dokazani naovodi o njegovoj umešanosti u žločine, niti veza sa drugim članovima UZP. "pokušaj tužioca da Simatovića poveže sa događajima u Hrvatskoj krajini išao je dotle da je navedeno da je učestvovao u njima iako se nije nalazio u Krajini", rekao je Petrović.

Povodom navoda tužilaštva da su Arkan i njegova SDG otišli u Bijeljinu i Zvornik u koordinaciji Simatovića sa vođstvom Srba u Bosni, odbrana je istakla da "za to nisu pruženi dokazi".

"U našem završnom podnesku se vidi ko je zvao Arkana, s kim je on delovao i dogovarao delovanje. U svim tim aktima, nigde nema Franka Simatovića", kazao je Petrović.

"Sama Biljana Plavšić je rekla da je ona lično režiser događaja u Bijeljini", dodao je on.

U pobijanju argumenata odbrane, tužilaštvo je osporavalo da je proslava Jedinice za specijalne operacije (JSO) u Kuli, kojoj je 1997. prisustvovao i tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, "bila predstava za Miloševića".

"Na snimku se vidi da su oni nastavili da slave i kada je Milošević otišao, oni ne čestitaju jedni drugima kako su dobro glumili za Miloševića, već se svečanost nastavlja", rekla je tužilac Doris Brebmejer-Mec.

Snimak sa proslave u Kuli tužilaštvo je prikazalo prvi put na suđenju Miloševiću, dokazujući da mu je JSO odgovarala preko SDB.

Pozdravljajući se sa komandantom JSO, Radojicom Božovićem, Milošević je, kako je zabeleženo, rekao: "Zdravo Božoviću, čitao sam tvoje izveštaje".

Dve strane su na različite načine prikazale odnos dvojice optuženih sa Draganom Vasiljkovićem, poznatijim kao Kapetan Dragan, kome je uručena nagrada u Kuli.

Dok je odbrana tvrdila da taj odnos nije bio blizak, tužiteljka je istakla da se "ljudi koji se ne znaju, ne grle". "Oni parafraziraju Frenka Sinatru, poljubac je samo poljubac, a zagrljaj je samo zagrljaj", rekla je tužilac Brebmejer-Mec.

Iznošenje završnih reči u premetu Simatović i Stanišić je okončano, a pretresno veće će naknadno objaviti datum izricanja presude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: