BiH i Srbija potpisale Protokol

Tužilac za ratne zločine Srbije i zamenik glavnog tužioca BiH potpisali u Briselu ugovor o razmeni informacija i dokaznog materijala.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 31.01.2013.

00:45

Default images

Ugovor koji su potpisali Vladimir Vukćević i Jadranka Lokmić-Misirača parafiran je u zgradi Evropske komisije, a svečanosti su prisustvovali Pjer Mirel, direktor za Zapadni Balkan u EK i Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala.

Kako je ranije saopšteno iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine, protokol definiše razmenu informacija i dokaza po principu dobrovoljnosti u predmetima ratnih zločina.

To je poslednji u nizu sporazuma sa Tužilaštvima u regionu sklopljenih u cilju efikasnijeg progona lica osumnjičenih za ratne zločine. Kako je ranije za Tanjug rekao Vukčević, "ovaj protokol će doprineti efikasnijem vođenju postupaka, eliminisanju vođenja paralelenih istraga, a olakšaće i uzajamnu razmenu dokaza", kao i prevazilaženju situacija kada se dogodi da se dokazi nalaze u jednoj državi, a učinilac krivicnog dela ratnih zločina u drugoj.

Vukčević je naglasio da će srpsko tužilaštvo nakon potpisivanja tog protokola imati regulisanu saradnju, kada su u pitanju istrage ratnih zločina, sa svim državama u regionu.

Tužilaštvo za ratne zločine je na osnovu ovakvih sporazuma do sada razmenilo informacije i dokaze u preko 150 predmeta ratnih zločina u regionu, navodi se u saopštenju.

Pregovori srpskog i tužilaštva BiH oko potpisivanja Protokola o saradnji trajali su više od dve godine. BiH i Srbija vodile su paralelne istrage slučajeva Tuzlanske kolone i Dobrovoljačke ulice, zbog nemogućnosti izručenja državljana i nepostojanja pravne osnove za saradnju.

Kako je najavljeno, Vukčević će se danas popodne sastati sa Klintom Viljemsonom, sefom Specijalnog istražnog tima Euleksa za istraživanje navoda o trgovini organima na Kosovu i Metohiji.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je ovaj protokol veoma bitan za efikasno rešavanje otvorenih predmeta u vezi sa ratnim zločinima.

“Protokol je gest dobre volje dve države i dva tužilaštva da se dođe do efikasnijih postupaka za ratne zločine, posebno u onim slučajevima gde se otvaraju paralelne istrage. Veoma je važno da se u slučajevima kada je počinilac u jednoj zemlji a dokazi u drugoj, naže pravo rešenje a to je procesuiranje odgovornih za rate zločine. Izuzetno smo zadovoljni jer smo na ovaj način zaokružili čitavu priču za ratne zločine, potpisali smo regionalne sporazume i došli u mogućnost da te problem rešavamo profesionalno za stolom sa našim kolegama tužiocima”, kaže Vekarić.

On za B92 kaže da se ovaj sporazum zasniva na principu dobrovoljnosti.

“I jedna i druga strana ako žele ustupaju dokaze, druga strana prihvata te dokaze iz tog predmeta…nema nikakve sile koja može naterati jednu ili drugu stranu ukoliko neće nešto da rade. To je osnova, dobrovoljnost. To je mogućnost da se otvori jedna korektna saradnja. I do sada je postojala na profesionalnom nivou, ali kada je dolazila do političkog novia, bilo je manje razumevanja, ali to je sve sada pod kontrolom. Tu su veliku ulogu odigrali predstavnici OEBS-a pa i američke ambasade. Ova tema nije samo regionalna ona ima I mnogo širi značaj”

Saradnja sa Euleksom se nastavlja, ali Vekarić kaže da ona ostaje daleko od očiju javnost i da je bitno da istraga napreduje.

Bramerc pozdravio potpisivanje Protokola

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozdravio je potpisivanje protokola, ukazujući na značaj jačanja lokalnih tužilaštava u vreme kada se bliži kraj mandata Tribunala.

"Potpisivanje sporazuma, čiji je cilj da se doprinese saradnji između kancelarija dva tužilaštva, kako bi se kaznili počinioci teških zločina, predstavlja značajan korak u borbi protiv nekažnjivosti u bivšoj Jugoslaviji", navodi se u saopštenju.

"Poboljšana saradnja između kancelarija tužilaštava je kritično za žrtve zločina tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koji traže pravdu i obeštećenje za njihove patnje", stoji u saopštenju i dodaje da će, ukoliko bude adekvatno primenjen, Protokol koji je potpisan u Briselu, "ponuditi rešenje za probleme kao što su paralelne istrage između dve države i predstavljati značajan korak u rešavanju zaostajanja u predmetima u BiH".

Bramerc je i ranije u više navrata naglašavao da uspešno okončanje mandata Tribunala zavisi od uspešnog prenosa posla na nacionalna tužilaštva, podsetio je specijalni savetnik haškog tužioca Frederik Svinen.

Prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN, mandat Haškog suda ističe 31. decembra 2014. godine, ali 1. jula ove godine treba da počne s radom Rezidualni mehanizam, medjunarodno telo koje će završiti preostale poslove tog suda i biti zaduženo za zaostavštinu Tribunala.

"Iz tog razloga, mi podržavamo sve napore za jačanje lokalnih tužilaštava za ratne zločine i slične incijative, poput usvajanja protokola o saradnji BiH i Srbije", rekao je Svinen Tanjugu.

File: Veliki korak za saradnju

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File takođe je pozdravio Protokol o saradnji.

''Potpis Bosne i Hercegovine i Srbije na Protokol o saradnji i ustupanju dokaza u istragama ratnih zločina je veliki korak u jačanju regionalne saradnje'', napisao je File na svom Tviter profilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: