Brozovi čekaju Nikolićevu odluku

Ni posle dva meseca kabinet predsednika Nikolića nije dao dozvolu da se otvori Titov sef u NBS, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 31.01.2013.

22:36

Default images

Ni posle dva meseca od kada su Titovi naslednici od Kabineta predsednika Srbije zatražili preko Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava, da im omogući uvid u depoe Narodne banke Srbije, gde su pohranjeni džakovi sa Brozovom zaostavštinom, stvari se nisu makle sa mrtve tačke.

Prema rečima Violete Kočić Mitaček, zastupnice Titovog sina Miše i unuke Zlatice, iz Kabineta predsednika i dalje nema nikakvog odgovora:

"Proveravala sam u sudu, i predsednik još nije odgovorio. Jasno nam je da u njegov kabinet stiže mnogo dopisa, i da predsednik ima puno državničkih obaveza, a ova mu svakako nije prioritet. Ali ostavinska rasprava bez uvida u trezor NBS ne može da se nastavi."

Zato će advokati sačekati još malo, a onda opet preko suda poslati Kabinetu prvog čoveka Srbije još jedan dopis, odnosno urgenciju.

"Svi državni organi, uključujući Kabinet predsednika, obavezni su po Ustavu da postupe po nalogu suda. Sigurni smo da će i predsednik to ispoštovati", kaže Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške Broza. On dodaje da je sud poslao dopis na Andrićev venac, jer je Kabinet predsednika pravni naslednik Predsedništva SFRJ, koje je posle Titove smrti položilo u trezor NBS jedanaest zapečaćenih amaneta. Tačnije, 10 džakova sa dragocenostima, i jedan sa popisom tih stvari. Sud je naložio Predsedništvu da omogući uvid u spisak pohranjenih stvari, u prisustvu predstavnika Kabineta, naslednika i predstavnika NBS. Ako se iz spiska utvrdi da su u ostalim vrećama Titove lične stvari, i ovi džakovi biće otpečaćeni, a njihova sadržina ući će u ostavinsku masu.

U Kabinetu predsednika nemaju odgovor na pitanje kada će dati ”zeleno svetlo” da se ovi sefovi otvore jer se dopis negde na putu od suda do Kabineta - zagubio.

"Taj dopis nije došao do mene, pa je moguće da je negde zaturen u vreme novogodišnjih praznika. Hitno će biti provereno da li je uopšte stigao u Kabinet, posle čega ćemo, ako jeste, odmah odgovoriti Prvom osnovnom sudu. Naravno da ćemo ispoštovati sve što je u skladu sa zakonom i nećemo blokirati ostavinsku raspravu. Svima nam je stalo da dokažemo da je ovo sada pravna država", kaže prof. dr Oliver Antić, savetnik predsednika.

Advokati, inače, veruju da se u tih 10 amaneta u NBS nalazi bar nešto od nedostajućeg Titovog novca i dragocenosti. Sumnja se da je tu pohranjeno šest njegovih poslednjih predsedničkih plata, autorski honorari za knjige, i nešto zlata i nakita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: