"Slovenija ne ucenjuje Hrvatsku"

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas da Slovenija ne ucenjuje Hrvatsku u sporu o vraćanju novca hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

15:02

Default images

"Mislim da će rešenje biti kompromisno i da će moći da se okarakteriše kao pravedno za obe strane", rekao je Josipović novinarima upitan ucenjuje li Slovenija Hrvatsku rešenjem koje nije u interesu Zagreba, s obzirom na kratke rokove za hrvatski ulazak u Evropsku uniju.

Josipović je izrazio uverenje da će se "vrlo skoro naći" zajednički jezik i da će slovenački parlament ratifikovati na vreme hrvatski pristupni ugovor.

Zbog spora u vezi sa vraćanjem novca hrvatskim štedišama bivše Ljubljanske banke Slovenija je jedina država članica EU koja nije počela ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora sa EU.

Situaciju dodatno otežava politička kriza u Sloveniji, jer bi u slučaju skorog raspuštanja slovenačkog parlamenta Hrvatska gotovo sigurno ostala bez ratifikacije, a samim tim bez očekivanog ulaska u EU 1. jula.

Zvanična Ljubljana i Zagreb različito gledaju na rešavanje problema vraćanja novca štedišama Ljubljanske banke, takozvane "prenesene štednje".

Reč je o 270 miliona evra štednje, bez kamata, koju su hrvatske štediše Ljubljanske banke prenele na hrvatske banke, a koju je posle finansirala Hrvatska kao jedina država bivše Jugoslavije koja je to učinila.

Od oko 430.000 hrvatskih štediša njih 300.000 prihvatilo je ponudu Hrvatske i preneli su štednju na hrvatske banke, što im je Hrvatska posle isplatila, dok njih 130.000 to nisu učinili, već vode individualne sporove.

Slovenija je do sada tražila da to pitanje bude rešavano u okviru sukcesije bivše SFRJ, dok je Zagreb očekivao da se pitanje "prenesene štednje" Ljubljanske banke rešava odvojeno i da ni na koji način ne bude povezano s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u slovenačkom parlamentu.

Slovenija uslovljava ratifikaciju hrvatskim povlačenjem ovlašćenja domaćim bankama za tužbe u Hrvatskoj protiv Ljubljanske banke.

Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec sinoć u Briselu nisu postigli rešenje, ali su najavili da će se ponovo sastati 6. februara u Sloveniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: