Šta za nas znači filantropija?

Većina građana Srbije filantropiju shvata prvenstveno kao humanitarnu pomoć, a ne kao dugoročno ulaganje u dobrobit zajednice.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

17:39

Default images

To je pokazalo istraživanje "Balkanskog fonda za lokalne inicijative", koje kao najpoznatiju akciju za opšte dobro navodi "Bitku za bebe".

Dobra volja da se pomogne drugom ili za rad opšte dobro u Srbiji se još shvata pre svega kao humanitarna pomoć. Pomoć siromašnima i bolesnima se najviše ističe.

Kao razloge zašto ne pomažu, građani navode preopterećenost sopstvenim problemima, ali i nezainteresovanost za probleme drugih.

Prepreke za pomoć za opšte dobro

Dve ključne prepreke sprečavaju građane da delaju za opšte dobro: loša materijalna situacija i nepoverenje da će davanja otići onima kojima je namenjena.

U kojim akcijama biste učestvovali?

Pomoć ugroženoj deci je najjači motiv za davanje. Humanitarne akcije za obnovu zdravstvenih ustanova i nabavku medicinske opreme su akcije za koje je većina građana takođe motivisana.

Većina građana, čak 57% njih, veruje da može nešto da promeni u zajednici u kojoj živi. "Treba da podržimo te građane koji misle da mogu, da im damo priliku, jer oni su rekli da nemaju priliku, treba da postoje inicijative, da se uključe, ne samo da daju novac, nego da se uključe u akcije organizacija civilnog društva, kompanija i svih akcija koje postoje, koje podstiču filantropiju", kaže Mia Vukojević, direktorka BCIF.

Kada pomažu, građani su gotovo uvek vođeni emocijama. Apsolutni šampion je akcija Fonda B92.

Najpoznatije akcije

„Bitka za bebe” je najpoznatija akcija koju spontano navodi skoro trećina građana. Ostale akcije se uglavnom navode opisno i uopšteno kao pomoć deci, bolesnima ili ugroženima. Pri tom je za akciju prikupljanja pomoći za porodilišta u Srbiji čulo skoro 90 posto ispitanika, kojima je poznatiji naziv akcije „Bitka za bebe”.

Ko su pokretači?

Najveća saglasnost između akcije i pokretača postoji opet u slučaju „Bitke za bebe”: 74% onih koji su spontano naveli „Bitku za bebe” navelo je i B92 kao pokretača te akcije.

Među pokretačima navode se država i fondacija Vlade Divca.

"83% građana je čulo za tu akciju, ja sam se našalila i rekli to je još malo pa poznato kao koka-kola. Ali ono što je indikativno, kada pitate građane - koje akcije su vam poznate za opšte dobro, prvo na umu će im biti akcija Bitka za bebe, što navodi blizu 30% građana, što mi istraživači znamo, na osnovu iskustva, je fantastičan rezultat", kaže Svetlana Logar.

Osim što je postala prepoznatljiv i inspirativan primer, "Bitka za bebe" je građanima ulila poverenje da nešto može da se učini za dobrobit svih.

"U našoj zemlji vlada jedno enormno nepoverenje, uopšte jednih prema drugima, iz tog nepoverenja proističe još ovo nepoverenje u institucije koje se bave humanitarnim radom. Menja se jednom izuzetnom transparentnošću, otvorenim radom, davanjem unapred informacija za šta će biti upotrebljena sredstva, potom izveštavanje apsolutno na koji način su utrošena sredstva i na kraju kakvi su efekti toga", kaže Veran Matić, direktor Fonda B92.

Građani i kompanije su u jednom saglasni: da je odziv na filantropske akcije nezadovoljavajući, i to uglavnom zbog ekonomske krize, apatije kao i zbog nepovoljnih zakona i poreskih okvira koji onima koji daju ne olakšavaju ništa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: