"Bošnjaci nisu građani drugog reda"

Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim Ljajić negirao je tvrdnje njegovog kolege Sulejmana Ugljanina da su Bošnjaci u Srbiji građani drugog reda.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.01.2013.

16:40

Default images

''Da su Bošnjaci građani drugog reda, ni dana ne bih sedeo u Vladi Srbije. Ako je to tačno što je rekao Ugljanin, ako se krše prava, to znači da smo i on i ja učestvovali u kršenju tih prava Bošnjaka u ovoj, ali i prethodnoj Vladi Srbije, gde smo zajedno bili”, rekao je Ljajić Tanjugu.

Ljajić kaže da određeni problemi postoje, ali da su oni nasleđeni iz prošlosti.

“Svi znamo da ima manje Bošnjaka u policiji. Ali to je proces balansiranja etničke strukture koji će trajati. Jer ne možete izbaciti neke policajce pa da primite druge. Ali ako poredite sadašnje stanje Bošnjaka sa stanjem od pre deset godina, pa to su neuporedive kategorije'', objašnjava ministar.

On je napomenuo da u Srbiji sada postoji znatno učešće Bošnjaka na svim nivoima vlasti - od lokalnih do republičke.

''Svakako da tu postoji prostor, kao i za druge zajednice u zemlji, za unapređenje tog položaja. Ali u ovom trenutku ključni problem nije etničke ili političke, već ekonomske i socijalne prirode”, rekao je Ljajić, istakavši da je to slučaj sa svima u osiromašenoj zemlji kao što je Srbija.

Loša infrastruktura, prema njegovim rečima, male plate, velika nezaposlenost i nizak životni standard su problemi, a sve ostalo, za Ljajića, su bajke.

"Ugljaninov sporazum nema veze sa položajem Bošnjaka"

Ministar je negirao i da se koalicioni ugovor koji je sa najvišim funkcionerima vlade potpisao Ugljanin tiče položaja Bošnjaka u Srbiji.

Reč je u sporazumu kojim se kadrovima Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, čiji je lider Ugljanin, osiguravaju određene funkcije.

"Sporazum se ne odnosi na položaj Bošnjaka, već je to sporazum stranke koja participira u Vladi Srbije sa dve stranke koje su najjače u vladajućoj koaliciji”, rekao je Ljajić.

"To nije tačno! To je Sporazum kojim se kadrovima njegove stranke osiguravaju pozicije u organima, odnosno direktorske pozicije. Kakav položaj Bošnjaka?! Taj Sporazum se ne odnosi na položaj Bošnjaka, već je to sporazum stranke koja participira u Vladi Srbije sa dve najjače stranke u vladajućoj koaliciji. Koliko sam ja razumeo, tiče se, ponavljam, učešća te stranke u organima vlasti na raznim nivoima", kazao je Ljajić za agenciju Anadolija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: