Tomić: Glupa izjava o penzionisanju

Bivši načelnik Službe vojne bezbednosti Aco Tomić dao je danas iskaz kod istražnog sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu o svojoj tužbi protiv Borisa Tadića.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

07:22

Default images

Tomić je tužio bivšeg predsednika Srbije jer ga je kao ministar odbrane prevremeno penzionisao 2003. godine.

Tomić je novinarima ispred suda rekao da se nada da će slučaj zastariti brzo i da će postupak tako biti okončan. "Podsetio sam sud i Borisa Tadića šta se događalo 2003, pošto je Tadić izjavio da se slabo seća tih događaja", rekao je Tomić.

Upitan o Tadićevoj izjavi da je njegovo prevremeno penzionisanje bilo opravdano, Tomić je odgovorio da to "nije jedina glupa izjava" nekadašnjeg ministra odbrane i bivšeg predsednika Srbije.

Tomićev advokat Goran Petronijević rekao je da će u narednih nekoliko dana u dogovoru sa svojim klijentom odlučiti da li će podneti optužni predlog protiv Tadića.

Tadićev advokat Miloš Paligorić rekao je novinarima da je Vrhovni savet odbrane 20. marta 2003. razrešio dužnosti generala majora Acu Tomića.

"U stavu dva ove odluke praktično su naložili mom branjeniku (Borisu Tadiću) da donese akt o penzionisanju", rekao je advokat.

Postupak po tužbi generala Ace Tomića protiv Borisa Tadića nastavlja se 12. februara.

Tomić je tužio Tadića, jer ga je 2003. godine, tokom akcije "Sablja", kao ministar odbrane penzionisao i tako omogućio njegovo hapšenje. U tužbi je naveo da je Tadić tokom vanrednog stanja, uvedenog posle ubistva premijera Zorana Đinđića, kao ministar odbrane van svojih ovlašćenja doneo ukaz o vanrednom penzionisanju.

Tomić je bio uhapšen kao jedan od osumnjičenih za umešanost u ubistvo Đinđića, ali je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja, a država mu je kasnije platila odštetu od tri miliona dinara zbog sto dana neosnovanog pritvora.

Tomić je po izlasku iz pritvora podneo žalbu za poništavanje akta o prevremenom penzionisanju, koju je sud usvojio i proglasio nevažećim ukaz o penzionisanju. On je kasnije penzionisan, pošto je ispunio uslove za penziju.

Tomić je tužio i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, bivšeg šefa Biroa Vlade Srbije za informisanje Vladimira Popovića i bivšeg načelnika Generaštaba Vojske Jugoslacije Branka Krgu, ali su optužbe protiv njih zastarele i oni bi eventualno mogli da budu svedoci u postupku protiv Tadića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: