Srbija gora i od Тrećeg sveta?

Na svetskim rang-listama Srbija se i u 2012. godini loše kotirala u većini oblasti. "Spali" smo na kategoriju Treći svet, ali i oni nam "beže", pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 30.01.2013.

08:31

Default images

Novosti kao primer navode da, između ostalog, zaostajemo po broju mlađih od 14 godina, dok prednjačimo po broju smrtnosti. Imamo i plodno tlo za korupciju, kojoj je nedovoljno promišljena privatizacija dala zamajac, dodaje taj list.

Po nezaposlenosti, od bivših jugoslovenskih republika, ispred Srbije su Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, i BiH, dok je po stopi direktnih stranih investicija ispred nas recimo Hrvatska, a iza Makedonija. Crna Gora nas je definitivno lane ”prešišala” po borbi protiv korupcije.

Nažalost, i po mnogim drugim kriterijumima Srbija je čak i iza zemalja Trećeg sveta. Tako smo, recimo, po indeksu ekonomskih sloboda, koji je nedavno objavila Heritidž fondacija, na 94. mestu od 177 država. Ispred nas je Zambija, iza nas Kambodža. Od raznih kriterijuma koji su ocenjivani, najslabije je prošla vladavina prava, s naglaskom na borbu protiv korupcije. Da se slabo kotiramo kada je u pitanju korupcija, pokazalo je i istraživanje ”Transparensi internešnala” krajem prošle godine.

Po indeksu percepcije korupcije delimo 78. mesto od 178 - sa Kinom, Kolumbijom, Peruom, Lesotom i Grčkom. Naročito smo loše rangirani u odnosu na pravdu i poverenje građana u institucije. To najbolje pokazuje broj pritužbi Sudu za ljudska prava u Strazburu, gde smo po broju predstavki u odnosu na broj stanovnika ubedljivo prvi.

Možda je najtužnija činjenica da smo na 209. mestu od 257 zemalja po broju dece mlađe od 14 godina. Ali smo zato 62. po broju starijih od 65. Ništa ”veseliji” nije ni podatak da smo po neuhranjenosti mališana 109. od 257 rangiranih, a poražava i da nas svetske statistike svrstavaju na 13. mesto po stopi mortaliteta. Po odlivu mozgova na samom smo dnu (139. od 142 zemlje).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: