Bez dogovora o Ljubljanskoj banci

Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec večeras u Briselu nisu dogovorili konačno rešenje za problem Ljubljanske banke.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.01.2013.

23:47

Default images

Ministri nisu uspeli da dogovore početak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, ali će se oboje, zajedno s dvoje finansijskih stručnjaka, ponovo sresti 6. februara u Sloveniji.

Kako su izvestili hrvatski mediji, Vesna Pusić ocenila je da bi se na narednom sastanku stručno i politički definisati rešenje.

Slovenija neće biti poslednja zemlja koja će ratifikovati hrvatski pristupni ugovor s EU, izjavila je ministarka Vesna Pusić dok je Erjavec najavio mogućnost da u februaru obe vlade potvrde rešenje koje će pronaći eksperti.

Slovenija je jedina od 27 zemalja članica EU koja nije počela proces ratifikacije ugovora, što je učinio najveći broj članica EU. To se uslovljava hrvatskim povlačenjem opunomoćenja bankama koje su tužile Ljubljansku banku zbog stare devizne štednje koja je isplaćena slovenačkim, ali ne i štedišama iz Hrvatske i drugih zemalja.

Da se izbegne obeštećenje štediša, formirana je Nova ljubljanska banka koja je preuzela kapital, a ne i obaveze Ljubljanske banke, a stav službene Ljubljane je da je stara štednja stvar sukcesije između zemalja bivše Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: