Viši sud ponovo o ubistvu Tatona?

Apelacioni sud u Beogradu vratio je Višem sudu u Beogradu da ponovo odluči da li će ponoviti sudski postupak protiv optuženih za ubistvo Brisa Tatona.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2013.

00:27

Default images

Naime, Apelacioni sud doneo je rešenje kojim je ukinuo prvostepeno rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je odbačen zahtev branilaca okrivljenih Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće za ponavaljanje postupka za ubistvo Birsa Tatona i predmet uputio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeno rešenje o odbijanju njihovog zahteva je doneto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka jer ne sadrži odgovarajuće razloge o odlučnim činjenicama koji bi ukazali čime se prvostepeni sud rukovodio prilikom donošenja odluke da odbaci zahtev branilaca osuđenih za ponavljanje krivičnog postupka. Pored toga, protivrečno je stanju u spisima predmeta obrazloženje prvostepenog suda da zahtev za ponavljanje postupka treba odbaciti jer isti ne sadrži činjenice i dokaze podobne da se na osnovu njih dozvoli ponavljanje postupka.

"U prvostepenom rešenju je, takođe, izostala odgovarajuća analiza i ocena ostalih predloga iz zahteva za ponavljanje postupka jer je pored ispitivanja svedoka D.C. predloženo i izvođenje drugih dokaznih radnji, konkretno da se u svojstvu svedoka ispita potencijalni očevidac koji je pozvao hitnu pomoć, kao i navodni očevici na okolnosti pada oštećenog, što može biti od uticaja za pravilno utvrđenje svih bitnih činjenica, odlučnih za rešavanje konkretne krivičnopravne stvari, pa je u cilju pravilne analize i ocene podobnosti tih „novih“ dokaza eventualno trebalo da se sprovedu i određene izviđajne radnje, kako bi se utvrdilo šta je njihova sadržina, odnosno da li ti svedoci iznose neke nove činjenice, koje nisu bile predmet analize i ocene u dosadašnjim fazama postupka", saopštava Apelacioni sud.

U međuvremenu, u nastavku pripremnog suđenja za naknadu štete porodici Brisa Tatona dogovoreno da se sa planova policijske stanice Stari grad skine oznaka tajnosti.

Tatona (28) domaći huligani su pretukli 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza.

Taton je od zadobijenih povreda umro 29. septembra. Porodica Taton od Srbije traži odštetu od 300.000 evra zbog pretrpljenog straha i duševnog bola. Porodica smatra da policija nije učinila ništa da zaštiti Tatona i druge francuske navijače.

Kako je danas dogovoreno, u nastavku suđenja biće saslušana dva policajca od kojih se očekuje da objasne rad policije tokom dana kada je Taton ubijen, kao i da se razmatraju i planovi javnog reda i mira Policijske stanice Stari grad.

Advokat Slobodan Ružić, koji zastupa porodicu Taton, rekao je agenciji Beta da je ovaj postupak isključivo pravno pitanje da li je država odgovorna za ubistvo Tatona, odnosno bezbednost francuskih državljana.

On je kazao da ne očekuje da će skidanje oznake strogo poverljivo sa planova za održavanje javnog reda i mira nešto značajno promeniti.

Današnjem suđenju nisu prisustvovali članovi porodice Taton, a sledeće ročište zakazano je za 8. april.

Apelacioni sud u Beogradu je prepolovio zatvorske kazne 14-orici osuđenih za ubistvo Tatona. Kazne za Đorđa Prelića i Dejana Puzigaće, koji su u bekstvu, sa prvostepenih 35 i 32 godine zatvora, smanjene na 15 i 14 godina zatvora.

Kazne su prepolovljene i Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću, koji su prvostepeno osuđeni na po 30 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: