NS:Novi plakati Vojvodina republika

Plakati Vojvođanske partije "Vojvodina Republika - Sloboda za Vojvodinu" širom Novog Sada. Razbijen bilbord Treće Srbije kojim se traži ukidanje AP Vojvodine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.01.2013.

10:00

Default images

Na pojedinim mestima žuto-plavo-zeleni plakati Vojvođanske partije prelepljeni su preko plakata stranke Treća Srbija.

Vojvođanska partija poslala je saopštenje u kojem je navela da neće dozvoliti da se ponovi 1988. godina, kada je u Novom Sadu organizovana takozvana jogurt-revolucija i kada je praktično ukinuta široka autonomija Pokrajine.

"Vojvodinu niko ne treba da uči šta su joj jezik i pismo, koji joj je glavni grad, kada je doživela procvat, a kad sunovrat. Vojvođanska zemlja nije na prodaju! Borićemo se za svoj identitet i prava svim raspoloživim demokratskim sredstvima, jer je to obaveza naše generacije", poručila je Vojvođanska partija.

Ta stranka je navela da se zalaže za ravnopravan odnos Srbije i Vojvodine u složenoj zajedničkoj državi, i za donošenje novog Ustava u kojem će Vojvodina biti definisana kao republika u sastavu složene države Srbije.

Takva Vojvodina će imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, pravo na raspolaganje sopstvenim resursima, imovinom i prihodima, kao osnovom za ekonomski oporavak i ulazak u EU, piše u saopštenju koje se završava parolom "Vojvodina Republika - Sloboda za Vojvodinu".

Vojvođanska partija je članica Četvrte vojvođanske konvencije, koja je aprila prošle godine donela Deklaraciju "Vojvodina Republika". Njom se promoviše ideja formiranja "Savezne Republike Srbije" koju bi ravnopravno činile Srbija i Vojvodina.

Na čelu Vojvođanske partije je Aleksandar Odžić, nekadašnji funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Razbijen bilbord Treće Srbije

Stranka Treća Srbija saopštila je da je razbijen jedan bilbord te partije, na kojem je promovisana ideja da Novi Sad bude glavni grad Srbije.

Incident se dogodio u noći između subote i nedelje, na uglu Bulevara oslobođenja i Ulice Narodnog fronta, navodi se u saopštenju.

"Posle serije teških i lažnih optužbi, niskih udaraca i etiketiranja predstavnika Treće Srbije, došli smo do faze u kojoj se ne preza ni od fizičkog nasilja, nasilnih pokušaja zastrašivanja i vandalskih ispada", saopštila je Treća Srbija.

Stranka je pozvala vlasti da što pre otkriju počinioce.

Treća Srbija ima svoje predstavnike u gradskoj vlasti Novog Sada. Oni su ušli u Skupštinu grada pošto su na lokalnim izborima maja 2012. godine nastupili kao kandidati pokreta Dveri. Posle izbora su isključeni iz Dveri, a krajem prošle godine je osnovana Treća Srbija.

Ta stranka se zalaže da Novi Sad bude glavni grad Srbije, a da Autonomna Pokrajina Vojvodina bude ukinuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: