Godišnjica ubistva Srđana Aleksića

Danas se navršava 20 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli vojnici RS dok je od batinanja branio Bošnjaka Alena Glavovića.

Izvor: Beta

Nedelja, 27.01.2013.

09:11

Default images

Aleksić je u januaru 1993. uspeo da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od povreda je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine, podlegao povredama.

Srđanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece.

Srđana Aleksića je prošle godine tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić posthumno odlikovao zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

U Novom Sadu i u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: