Kairo: Suzavcem na demonstrante

Egipatska policija sukobila se u Kairu s demonstrantima koji su pokušali da sruše betonski zid, izgrađen da bi ih sprečio da dođu do zgrada parlamenta i Vlade.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.01.2013.

18:10

Default images

Po rečima očevidaca, policija je upotrebila i suzavac.

Nasilje je izbilo uoči druge godišnjice pobune u Egiptu kojom je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Mladi aktivisti i opozicione grupe pozivaju Egipćane da sutra obeleže godišnjicu masovnim demonstracijama na centralnom Trgu Tahrir i ispred predsedničke palate.
Foto: Beta, AP
Oni nameravaju da iskažu nezadovoljstvo zbog politike novog predsednika Morsija i stranke Muslimanske braće, koja ga podržava, i da ponovo zatraže ukidanje ili radikalne promene novog ustava. Mnogi smatraju da su tim ustavom ograničena prava i slobode i optužuju islamiste da pokušavaju da prigrabe svu vlast.

Vođa opozicije Mohamed el Baradej je danas u video-poruci preko interneta pozvao Egipćane na ulice, ali je upozorio da će za promene biti potrebno vreme.

"Od svakog od vas, širom Egipta, zahtevam da dokažete da revolucija mora da se nastavi", rekao je El Baradej i dodao da se moraju nastaviti i protesti za slobodu, dostojanstvo i socijalnu pravdu, dok ne budu ispunjeni svi zahtevi.

Islamističke partije saopštile su da sutra neće biti na ulicama i upozorile opoziciju da ne izaziva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: