"Iz Kolubare odneti milioni evra"

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da se istražuje poslovanje"Kolubare", jer postoje sumnje da je zloupotrebama to preduzeće oštećeno za više miliona evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2013.

13:10

Default images

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da su u "Kolubari" isplaćivane zarade nepostojećim ljudima i precizirala da je na taj način isplaćeno između 1.000 i 1.500 zarada.

"Kolubara je bilo preduzeće ogrezlo u kriminalu i korupciji", kazala je ministarka energetike i istakla da je oprema za to preduzeće nabavljana po cenama "tri, četiri i šest puta većim od normalnih".

Dodala je su gubici "Kolubare" bili 11 miliijardi dinara, a da su samo u toku 2012, do formiranja nove vlade, uvećani za još 3,6 milijardi.

Mihajlovićeva je rekla i da je Radosav Savatijević bio član Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS). Isti taj Odbor je odlučio da on dobije 1,2 miliona evra za eksproprijaciju kuće u Vreocima.

Ona je kazala da je isplata avansa izvršena na osnovu odluke UO, bez rešenja o eksproprijaciji i na osnovu uputstva koje je napisao tadašnji generalni direktor Rudarskog basena "Kolubara" Nebojša Ćeran.

"Dva dana nakon toga izvršena je isplata (Savatijeviću) u trenutku kada nije bilo novca da se isplati prvi prioritet eksproprijacije, od čega zavisi da li mi imamo ili nemamo struju", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila i da se Savatijevićeva kuća nalazi daleko izvan zone drugog prioriteta eksproprijacije i da ne bi došla na red za rušenje ni za sedam godina, a imajući u vidu tempo i planove širenja kopa, neizvesno je hoće li ikada i biti srušena.

Mihajlovićeva je kazala da su problematične i procena veštaka u Vreocima i pitanje koje su kriterijume primenjivali pri tim procenama.

"Da li je normalno da se četiri žardinjere procene na 10.000 evra, da se garaže u Vreocima procenjuju na 66.000 evra, a da (Savatijevićeva) kuća bude procenjena na 3,4 miliona evra? To je vrednost kuće u centru Beograda, sa hiljadama kvadrata", istakla je ona.

Ministarka je navela i da se Savatijević prijavio da živi u kući u Vreocima dva dana pre odluke Upravnog odobra EPS-a iz februara 2010, dok je u planu Vlade o eksproprijaciji za širenje ugljenokopa RB Kolubara iz 2007. navedeno da morate tada da imate prijavu (stanovanja) da biste ušli u plan otkupa zemljišta.

Ona je kazala da je sporan i plan Vlade iz 2007. godine, ali da ni po tom planu Savatijević nije imao pravo na eksproprijaciju, jer nije bio prijavljen.
Ministarka je rekla i da u trenutku kada je Savatijević dobio naknadu nije bilo isplaćeno ni 60 odsto eksproprijacija u zoni prvog prioriteta, ni 70 odsto u drugoj zoni.

Takođe, ukazala je na to da su nepravilnosti u eksproprijaciji samo jedna od zloupotreba u "Kolubari".

"Ne možemo da procenimo kompletnu štetu u Kolubari, ovo je samo jedan od primera i jedna od oblasti u kojoj se desila zloupotreba i kriminal", naglasila je ona.

Mihajlovićeva je kazala da ne zna da li su istragom o zloupotrebama obuhvaćeni i ostali članovi UO EPS-a koji su doneli odluku o isplati naknade Savatijeviću.

Generalni direktor RB "Kolubara" Milorad Grčić kazao je da eksproprijacija u Vreocima nije zaustavljena i da će se nastaviti po planu.

Stručnjaci su procenili da se Vreoci nalaze na 570 miliona tona kvalitetnog lignita, pa je projektom, koji su ranije usvojili "Kolubara", EPS i Vlada Srbije, predviđeno da preseljenje Vreoca traje osam godina, za šta je država obezbedila oko 143 miliona evra.

Iz RB "Kolubara" su ranije upozoravali da će EPS i Srbija imati problema u snabdevanju strujom 2015. ako eksploatacija uglja u Vreocima ne počne 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: