Nikolić manje troši od Tadića

Beograd -- Nakon dolaska Tomislava Nikolića na Andrićev venac analizom troškova utvrđeno je da je administracija bivšeg predsednika neracionalno trošila novac.

Izvor: Tanjug
Podeli

To se naročito odnosi na deo reprezentacije, mobilnih telefona, korišćenja službenih automobila i troškova putovanja u inostranstvo.

Pres služba predsdnika Tomislava Nikolića je danas saopštila da je zatečena gotovo prazna kasa, s potrošenih 80 odsto sredstava, što je više od 194 miliona dinara iz planiranog budžeta.

Zbog toga je, kako se navodi u saopštenju, predsednik Nikolić uveo nove standarde i pravila, znatno smanjio troškove, te nije bilo potrebe da se predsedništvo zadužuje kod vlade Srbije i da pokrije manjak u budžetu.

Da bi se na praktičnom primeru pokazalo domaćinsko poslovanje na Andrićevom vencu, u periodu od šest meseci 2011. godine u odnosu na trošenje u istom periodu 2012. godine, kako ističu iz Pres službe predsedništva, troškovi putovanja u inostranstvo su gotovo dva i po puta manji, a ukupan broj putovanja u predsedništvu je ostao nepromenjen.

Zatim, dodaje Pres služba, troškovi reprezentacije su smanjeni četiri puta, tako da je u prethodnom periodu budžet premašen za 10 procenata, dok sadašnji korisnici nisu utrošili ni trećinu planiranih sredstava (zaposleni sami snose troškove reprezentacije, osim u izuzetnim slučajevima). U apsolutnom iznosu trošak reprezentacije prethodnog sastava iznosio je, kako se precizira, 8.251.286,00 dinara.

Prethodna garnitura je potrošila 8.465.255 dinara za mobilnu telefoniju, dok je aktuelna postavka utrošila 2.828.688 dinara, što je gotovo četiri puta manje.

Ukupna ušteda za pomenuti period iznosi 30 miliona dinara, uz pokrivanje troškova koji su zatečeni u prvih šest meseci 2012. godine.

Iz svega navedenog proističe da je racionalno i domaćinsko upravljanje sredstvima moguće i da je to primer kakav bi trebalo da slede i druge državne institucije, zaključuje se u saopštenju.

strana 1 od 197 idi na stranu