Danas svečana inauguracija Obame

Vašington -- Na svečanosti ispred Kapitola, sedišta Kongresa, u Vašingotnu, danas će biti održana zvanična ceremonija inauguracije američkog predsednika Baraka Obame.

Izvor: Beta
Podeli

Inauguraciji će prisustvovati i počasni predsednik Demokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Obama je juče položio zakletvu za drugi predsednički mandat na privatnoj ceremoniji u Beloj kući, a danas će biti i zvanično inaugurisan na svečanosti na kojoj će održati i inauguracioni govor pred više stotina hiljada ljudi.

Obama je juče zakletvu položio pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom. Skromnoj ceremoniji u Plavoj sobi Bele kuće prisustvovali su prva dama Mišel Obama, njihove ćerke Saša i Malia i nekoliko novinara.

Zakonom je određeno da predsednik polaže zakletvu 20. janaura, a ako je u pitanju nedelja, onda zakletvu polaže na privatnoj ceremoniji, da bi sutradan to uradio i javno.

Milioni ljudi širom sveta pratiće danas inauguraciju Obame ispred Kapitola. Takođe, očekuje se da će u Vašingtonu okupiti oko 800.000 ljudi, što je znatno manje od 1,8 miliona, koliko je u američku prestonicu privukla ceremonija njegove inauguracije 2009. godine.

Potpredsednik Džo Bajden je takođe u nedelju položio zakletvu za drugi mandat.

Svet

Ranjen kandidat za predsednika

Jerevan -- Jednog od kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Jermeniji, Paruira Airikijana, ranio je vatrenim oružjem nepoznati napadač u Jerevanu.

Svet četvrtak 31.01. 23:58 Komentara: 0

"SAD će predvoditi i u 21. veku"

Vašington -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila, u svom poslednjem javnom govoru pre napuštanja funkcije, da će SAD nastaviti da predvode i u 21. veku.

Svet četvrtak 31.01. 22:12 Komentara: 7
strana 1 od 332 idi na stranu