"Albanci sa juga da se okrenu BG"

Albanci sa juga Srbije treba da se okrenu Beogradu, a ne Prištini ili Tirani, jer taj deo Srbije ne može biti pripojen Kosovu, izjavio je Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2013.

17:11

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić je rekao da albanski predstavnici sa juga Srbije nemaju podršku međunarodne zajednice za promenu granica i da bi im bilo bolje da se okrenu saradnji sa Beogradom radi rešenja problema koje niko ne potcenjuje.

"Taj prostor (juga Srbije) neće biti deo Kosova niti može biti. Niti albanski predstavnici sa juga Srbije imaju bilo kakvu podršku
međunarodne zajednice za takav zahtev", rekao je Ljajić u intervjuu Radio Beogradu.

Ljajić je podsetio da su Albanci sa juga Srbije tražili da budu deo pregovaračkog procesa u Briselu, ali da se niko nije osvrnuo na taj zahtev i da su oni podizanjem spomenika pripadnicima OVPBM u centru Preševa pokušali da internacionalizuju taj problem.

Ministar je rekao da veruje da im to neće poći za rukom i da je država Srbija sve učinila kako na prostoru opština Preševo i Bujanovac ne dođe do podizanja tenzija već da se problemi reše dijalogom.

Govoreći u jutrošnjem uklanjanju spornog spomenika u centru Preševa, Ljajić je rekao da je sve za sada proteklo mirno i da je država činila sve da oni koji su postavili dogovor, lokalne albanske vlasti, same uklone spomenik.

"Morali smo na ovakav način da reagujemo. Predloge je bio da spomenik bude izmešten u dvorište Doma kulture ili džamije. Oni su
objašnjavali da ne mogu u dvorištu džamiije jer verska zajednica ima svoju autonomnost. Nisu ništa govorili za Dom kulture i sve se oteglo u nedogled", rekao je Ljajić.

Nelegalno podignut spomenik bivšim pripadnicima albanske OVPMB u centru Preševa, na jugu Srbije, uklonjen je jutros, a akcija je protekla bez incidenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: