Sutra u podne protest u Preševu

Preševo -- Albanci sa juga Srbije održaće sutra u podne u Preševu protest zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPBM, najavili su danas njihovi politički predstavnici.

Izvor: Beta
Podeli

Na konferenciji za novinare u Skupštini opštine Preševo govorili su albanski politički lideri iz Preševa i Bujanovca koji su najavili protest.

Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije, Riza Halimi, rekao je da Srbija nastavlja rešenje problema nasilnim sredstvima, a ne dijalogom.

"Zajednički stav svih političkih lidera je da istrajemo u ostvarivanju legitimnih individualnih i kolektivnih prava Albanaca iz Preševske doline", rekao je Haljimi na konferenciji za novinare na kojoj su bili i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa i predsednik Skupštine opštine Skender Destani i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

Destani je rekao da je Vlada Srbije uklanjanje spomenika iz centra Preševa pokazala da "ne želi Albance u Preševskoj dolini".

U odvojenim vestima pročitajte:

- Reakcije stranaka o uklanjanju spomenika.

- Albanci zatečeni činom uklanjanja spomenika.

- Kosovska vlada kaže da uklanjanje spomenika dovodi u pitanje nastavak dijaloga sa Beogradom

On je rekao da će Albanci na jugu Srbije uz pomoć međunarodne zajednice tražiti da imaju ista prava kao i Srbi na severu Kosova.

Ragmi Mustafa, Nagip Arifi su govorili samo na albanskom jeziku iako nije bilo prevoda.

Na mestu u Preševu na kojem je bio spomenik građani albanske nacionalnosti su danas upalili sveće i položili vence poginulim pripadnicima. Mesto na kojem je bio spomenik je ograđeno trakom.

Svaka albanska politička partija sa juga Srbije održaće danas vanredne sednice stranačkih skupština radi dogovora o tome šta će dalje raditi u vezi sa uklanjanjem spomenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu