Reakcije stranaka na spomenik

Beorgad, Jagodina -- Ljajić: Uklanjanje spomenika je iznuđena odluka Srbije. Knežević: Ne očekujemo nemire. Palma: Niko nije iznad države. Oglasile se i DSS, SPS, URS....

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

On je ocenio da se zbog ove odluke vlade ne očekuje destabilizacija prilika u tom delu Srbije, već da svi "spuste lopte" i nastave s rešavanjem osnovnih problema.

"Mora da važi zakon u svakom delu teritorije Srbije, mora da funkcioniše pravna država i to jeste jedina poruka koja ovim želi da se pošalje", rekao je Ljajić za televiziju Pink, povodom uklajnjanja nelegalno podignutog spomenika bivšim pripadnicima takozvane OVPMB u centru Preševa.

Ministar je kazao da neće biti podržan predlog da se spomenik iz Preševa izmesti ili u dvorište lokalnog doma kulture ili dvorište lokalne džamije i dodao da on ne vidi nikakav smisao da se bavimo prošlošću, pored drugih problema u toj lokalnoj sredini, kao što su nezaposlenost, ekonomska zaostalost, loša infrastruktura...

Ljajić je napomenuo da na jugu Srbije ima sedam spomenika koji su podignuti bez dozvole države a nalaze se u selima i naseljima sa pretežnim albanskim stanovništvom.

"Ne znam da li će taj spomenik, da je ostao, pomoći poboljšanju životnog standarda lokalnog stanovništva", kazao je Ljajić i ocenio da je podizanje spomenika albanskim ekstremistima u Preševu bila ocigledna provokacija.

Ta provokacija je bila sračunata sa ciljem da se testira strpljenje države i da Albanci sa juga države budu ponovo u žiži interesovanja javnosti i da skrenu pažnju na sebe, s obzirom da se vode pregovori Beogarda i Prištine, ukazao je Ljajić.

Srpski ministar je podsetio da je od ranije poznato da albanski ekstremisti sa juga Srbije žele da budu deo pregovaračkog procesa Beograda i Prištine i za to nemaju podršku ni od koga u međunarodnoj zajednici.

"U svakom slučaju, sad svi moramo da spustimo lopte, da se bavimo rešavanjem osnovnih problema u tom delu Srbije", rekao je Ljajić i dodao da očekuje, možda, sporadične incidente posle uklajnjanja spomenika u Preševu, ali nikakvu destabilizaciju prilika u tom delu Srbije.

Kalanovićeva: Spomenik bi sklonili i da je negde drugde

Ujedinjeni regioni Srbije pozdravljaju uklanjanje spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu, jer građani na celoj teritoriji Srbije moraju da poštuju zakone, izjavila je član Predsedništva te stranke Verica Kalanović.

"URS se od svog nastanka zalaže za jednake šanse građana na celoj teritoriji, pa samim tim i za jednake obaveze. Građani na celoj teritoriji moraju da poštuju zakone", rekla je Kalanović na konverenciji za novinare.

Ona je navela da očekuje da u Preševu ima "dovoljno racionalnih i razumnih ljudi da se ovakav događaj ne iskoristi u nacionalističke svrhe, već da svi shvate da je Preševo deo Srbije i da zakoni važe jednako za sve".

Kalanović je dodala da bi isto postupilo i da se neprimereni spomenik podigne i u bilo kom drugom gradu Srbije i podsetila na reakciju države na tablu Aćim efendiji u Novom Pazaru.

"Preševo treba da se posveti rešavanju nagomilanih ekonomskih problema", zaključila je Kalanović.

Knežević: Država mora da funkcioniše

Srpska napredma stranka ne očekuje nikakve nemire u Preševu zbog uklanjanja spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, izjavio je funkcioner napredne stranke Goran Knežević.

"Preduzećemo sve da do nemira ne dođe, država mora da funkcioniše", rekao je Knežević na konferenciji za novinare u sedištu stranke u Beogradu.

On je podsetio da je potpredsednik vlade, lider naprednjaka Aleksandar Vučić najavio da će država ukloniti sporni spomenik, ako to vlasti u Preševu same ne urade.

Marković: Niko nije iznad države

Predsednik JS i šef poslaničke grupe te stranke u srpskom parlamentu Dragan Marković Palma izjavio je da je uklanjanje spomenika pripadnicima takozvane OVPBM pokazalo da niko nije iznad države i da se zakoni moraju poštovati, bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost.

JS pozdravlja akciju Žandarmerije, koja je protekla bez upotrebe sile i bez incidenta, rekao je Tanjugu Marković.

"JS poziva Albance u Srbiji da poštuju zakone države u kojoj žive i da se u budućnosti zajednički borimo za nova radna mesta, za bolju budućnost svih građana i što skoriji ulazak u Evropsku uniju", poručio je Marković.

"Spomenik uskoro na nekom drugom mestu"

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić ocenio je da je današnje uklanjanje spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe iz centra Preševa, zapravo, rezultat kompromisa i da će se on uskoro naći na nekom drugom javnom mestu.

"Spomenici teroristima ne smeju nigde da se nalaze", kazao je Samardžić agenciji Beta.

On je naveo da je dobro to što je spomenik pomeren sa trga u Preševu bez nasilja, ali je i ukazao da će Albanci sa juga Srbije postupati onako kao im kažu sunarodnici iz Prištine.

"Oni su na kratkom lancu u odnosu na Albance iz Prištine i verovatno da ako bi Srbija svoj stav prema Kosovu zategla i postavila neki principijelniji zahtev, sigurno je da bi proradilo ponovo Preševo. Toga ne treba da se bojimo, jer ovako Srbija gubi, ako stalno gleda kako će reagovati Albanci", kazao je Samardžić.

Samardžić je ukazao i na povezanost pitanja severa Kosova sa dešavanjima na jugu Srbije.

"Kada god se otvori pitanje severa Kosova, proradi jug Srbije i sa time naši treba da računaju", kazao je potpredsednik DSS-a.

Nelegalno podignut spomenik bivšim pripadnicima albanske OVPMB u centru Preševa, na jugu Srbije, uklonjen je jutros, a akcija je protekla bez incidenata.

Ružić: Država pokazala ozbiljnost

Uklanjanjem spomenika bivšim pripadnicima OVPMB u Preševu država je pokazala visok nivo ozbiljnosti i odlučan stav koji ima preventivno dejstvo u odnosu na svaku buduću eventualnu pomisao da se provokacijom ugrozi poštovanje Ustava i zakona, izjavio je predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić.

"SPS se uvek zalagala za poštovanje Ustava, zakona, prava, ali i obaveza svih nosilaca suvereniteta države Srbije, odnosno njenih građana.

Uvereni smo da ovakav rezolutan stav državnih organa ima preventivno dejstvo u odnosu na svaku buduću eventualnu pomisao bilo kog ekstremiste da provokacijom ugrozi poštovanje Ustava i zakona", rekao je Ružić Tanjugu.

Želja da se na ovaj način pokuša sa urušavanjem pregovaračkog procesa u vezi sa Kosovom i Metohijom je, kako je istakao, "providna i neće proći, niti će dobiti legitimitet međunarodnih faktora".

Srbija je, prema njegovim rečima, tim činom pokazala visok nivo ozbiljnosti.

"Prošlost nije tema kojom se vlada premijera Dačića bavi, već prevashodno boljitak za sve građane u svim sferama društvenog života", napomenuo je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu