Završena 4. runda Dačić-Ešton-Tači

Brisel -- U Briselu je u jedan sat posle ponoći završen trilateralni susret Ivice Dačića, Hašima Tačija i šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton. Čekaju se izjave.

Izvor: B92, RTS, Tanjug
Podeli

Sastanak je počeo nešto posle 20 časova i održao se u kabinetu Eštonove, koja je prethodno imala kratke odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem.

U današnjoj rundi dijaloga između Beograda i Prištine, odnosno na radnoj večeri, prvi put će biti otvoreno pitanje severa Kosova. Reči će biti i o primeni dogovora o interisanim prelazima na administrativnoj liniji.

Očekuje se da će trilateralni sastanak, koji je ušao u treći sat, trajati i iza ponoći.

Reporterka B92 iz Brisela Ljubica Gojgić podseća da će današnja runda biti najteža do sada i da su toga svesni i zvaničnici EU.

Ona kaže da će prvi put do sada premijeri davati izjave u isto vreme, ali još uvek ne na istom mestu - na pitanja novinara će odgovarati ipak u različitim prostorijama.

Premijer Dačić se sastaje sutra u 10 sati sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, objasnila je ranije danas da se u prethodna tri susreta na visokom nivou razgovaralo o pojedinačnim problemima vezanim za sever, ali je ova tema sada prvi put stavljena na dnevni red kao posebna tačka.

Ona je, na brifingu za novinare uoči radne večere Eštonove, Dačića i Tačija, rekla da će biti reči i o sprovođenju dosad postignutih sporazuma, kao što je onaj o integrisanom upravljanju prelazima.

"Mi od samog početka znamo da je to težak proces", rekla je Kocijančičeva i podsetila da je Eštonova još prošle godine najavila da Beograd i Prištinu čekaju teške odluke.

Upitana da li će se tokom radne večere govoriti i o Rezoluciji o dijalogu, koji je nedavno usvojila Narodna skupština, Kocijančičeva je ponovila da su za Evropsku komisiju relevantni jedino zaključci koje je Evropski savet doneo krajem prošle godine.

"Važno je da oba lidera ostanu posvećena dijalogu", naglasila je ona.

Današnje razgovore još više opterećuju napetost na jugu Srbije u Preševu zbog spomenika OVPBM, ali i južno od Ibra, gde se najavljuju protesti Albanaca, nezadovoljnih postignutim u dijalogu. Uz to, ni posle tri dana pregovaranja nije učinjen napredak ni u tehničkom dijalogu, jer nema pomaka u vezi s primenom carina.

Dačić i Tači, u odvojenim susretima, se sastali i sa Rikerom

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić sastao se u Briselu, pred večerašnji sastanak, sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom.

Dačić je u Brisel doputovao iz Dablina, gde je učestvovao na neformalnom samitu ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova EU.

Riker, koji u Stejt departmentu ima funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara, a u Briselu boravi u okviru redovne koordinacije politike prema Balkanu SAD i EU, juče je najavio da će sa Dačićem razgovarati o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

On se sinoć sastao i sa kosovskim premijerom, a razgovarano je o dijalogu i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, saopšteno je večeras iz kabineta kosovskog premijera.

Na sastanku, koji je održan sinoć, Tači je istakao opredeljenje kosovske vlade za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, "ubeđen da je ovo proces u interesu građana Kosova i evropske perspektive zemlje".

Riker je, navodi se u saopštenju, ponovio snažnu podršku SAD dijalogu i čestitao premijeru Tačiju za njegovo i opredeljenje Vlade Kosova i uspeh u razgovorima.

Sinoćnjem susretu Tačija i Rikera prisustvovali su i zamenica premijera Edita Tahiri, ministarka evropske integracije Vljora Čitaku, kordinator za dijalog Bljerim Šalja i glavni savetnik premijera Bekim Čolaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu