Normalizacija odnosa sa KIM ključna

Brisel -- Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej obećao nakon susreta s Ivicom Dačićem da će EU ispuniti obaveze prema Srbiji ali kaže da su neophodni novi koraci.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Van Rompej je naveo da su neophodni novi koraci ka normalizaciji odnosa s Kosovom.

Premijer Srbije Ivica Dačić je, s druge strane, izjavio da očekuje što skoriji početak pregovora o pridruživanju."Srpski narod zaslužuje da živi bolje", rekao je Dačić u Briselu, gde je sinoć nekoliko sati razgovarao sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton.

Van Rompej je odao priznanje srpskom premijeru na viziji i odlučnosti da se posveti dijalogu o normalizaciji odnosa s Prištinom, čija je najnovija runda okončana rano jutros nakon više od pet sati razgovora.

Susretom s Van Rompejom Dačić je završio boravak u Briselu, gde je sinoć održana četvrta runda političkog dijaloga predsednika Vlade Srbije, kosovskog premijera Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Dačić je rano jutros, posle petočasovnog razgovora s Tačijem i Eštonovom, rekao da je tokom ove runde političkog dijaloga dogovoreno privremeno rešenje o naplati carina na administrativnim prelazima i da je otvorena tema posebnosti severa Kosova.

"EU će ispuniti obaveze prema Srbiji", rekao je Van Rompej na zajedničkoj konferenciji za štampu u Briselu, ali je naglasio da su, osim neophodnih reformi, neophodni novi koraci ka normalizaciji odnosa s Kosovom. "Vreme je od ključne važnosti", rekao je predsednik Saveta i dodao da "predstoje veliki izazovi".

On je podsetio da će Evropski savet na proleće oceniti napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a zatim doneti odluku o početku pregovora jer je, kako je rekao, normalizacija odnosa s Prištinom ključni uslov da Srbija počne pregovore o članstvu .

Dačić je istakao opredeljenje Srbije da ostvari dva ključna cilja nacionalne politike: nalaženje održivog rešenja za odnose Beograda i Prištine i što brži napredak u evropskim integracijama.

"Vodićemo računa o legitimnim interesima Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, a naravno i interesima Albanaca", obećao je Dačić. On je izrazio nadu da će, kada se sledeći put bude sreo s Van Rompejom, Srbija već biti u pregovorima o pridruživanju EU i da rečnik kojim se u Briselu ovih dana govori u diplomatskim krugovima odražava na povećanje kredibiliteta naše zemlje.

"Srpski narod zaslužuje da živi bolje", rekao je Dačić, zahvaljujući se Van Rompeju i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton na gostoprimstvu i pomoći u vođenju dijaloga s Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu