Milanović: Vreme za rušenje zidova

Zagreb -- Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas na sednici Vlade da Hrvatska, u interesu mira i stabilnosti, razgovara i s istokom i sa zapadom.

Izvor: Beta, index.hr
Podeli

"Vreme je za rušenje zidova", rekao je Milanović, a objavila Vlada Hrvatske na svom profilu na Tviteru.

Podsetimo, Milanović je juče u Beogradu razgovarao s premijerom Ivicom Dačićem. On je rekao da je do njihovog susreta moglo da dođe i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba nisu bitni samo za te dve zemlje, već i za region.

"Ovde smo da vidimo da li možemo bolje. Mi, Srbija i Hrvatska, Hrvatska i Srbija. Prošli smo kroz težak period, a to samo dokazuje da politika nije samo razum, nego i osećaj. Nema ničeg novog, osim što smo samo izgubili pola godine, a zašto, to je sada nebitno", rekao je juče Milanović.

Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić ocenila je da je Milanovićeva poseta dobar, racionalan i koristan pomak u odnosima sa Srbijom, kao i u preuzimanju odgovornosti za vođenje regiona.

Ona je novinarima uoči sednice Vlade rekla da očekuje nove kontakte sa srpskim šefom diplomatije Ivanom Mrkićem, s obzirom na to da su se dogovorili da će u februaru razgovarati o prekograničnim projektima koji bi mogli da budu finansirani iz evropskih fondova.

Prvi susret Milanovića i Dačića izazvao je veliku pažnju i hrvatske štampe. Uz izveštaje sa sastanka u Beogradu, mediji prenose i izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da je prvo trebalo da dođe do susreta predsednika, a ne premijera dve države.

Štampa posebno citira Nikolićevu izjavu u kojoj postavlja pitanje o tome da li je Milanovićeva poseta "iskreno prijateljska".

"Jutarnji list" ocenjuje da Nikolić nije slučajno "zasolio" dugo očekivani susret koji je trebalo da otopi zastoj u dobrosusedskim odnosima Hrvatske i Srbije. Razlog za njegov istup zagrebački dnevnik vidi u činjenici da je zaobiđen u dogovaranju posete hrvatskog premijera.

List zaključuje da će u budućnosti odnosi Beograda i Zagreba u većoj meri zavisiti od saradnje premijera nego, kako je do skora bio slučaj - predsednika, podsećajući na dobru saradnju Ive Josipovića i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

I "Večernji list" iz Beograda donosi opširan izveštaj i ističe Milanovićevu izjavu da će Hrvatska pomoći Srbiji na putu prema EU. Uz to se navodi i da su dvojica premijera razgovarala i o tužbama za genocid.

Na dnevnom redu otvorenog dela sednice hrvarske vlade je, kako javlja Indeks.hr, Nacrt predloga zakona o akcizama, Nacrt predloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, ispunjenje pretpostavki za početak građenja novog putničkog terminala Aerodroma Zagreb putem dodeljene koncesije, Predlog odluke o preferencijalnoj carinskoj kvoti pri uvozu određenih poljoprivrednih proizvoda, Predlog zaključka u vezi s Projektom objedinjavanja svetlovodne infrastrukture u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu