Sukob Dačić-Nikolić, ko je pobednik

Premijer Ivica Dačić ušao je u otvoren sukob s predsednikom Tomislavom Nikolićem i to o najvažnijim pitanjima - od pregovora s Prištinom do odnosa sa Zagrebom.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2013.

15:50

Default images

Dok premijer Ivica Dačić izjavljuje da se o stolici Kosova u UN može razgovarati, ali uz rešenje statusa KiM, predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je to neprihvatljivo, s čim su saglasni i pojedini predstavnici vlasti, ali i deo opozicije i Srbi s Kosova. Razlike su postale vidljive i u odnosu prema zemljama regiona.

Predsednik i premijer Srbije sve češće gledaju u potpuno suprotnim pravcima. Sve je počelo s predsednikovom rezolucijom o Kosovu, koju je vlada skoro sasvim izmenila. Nastavljeno je navodnom spremnošću Dačića da razgovara o Kosovu u Ujedinjenim nacijama.

"Mi smo juče sedeli zajedno i razgovarali o mnogo čemu, ali ne o tome. Voleo bih da čujem izvorno kako je rekao, a ne kako je preneto. Očekujem prvo njegovu reakciju", rekao je juče tim povodom predsednik Nikolić.

Sukob je kulminirao na pitanju odnosa sa Hrvatskom. U vreme dok su Dačić i Milanović bili na radnom ručku, predsednik Nikolić žalio se, na brifingu, stranim novinarima, kojima je, između ostalog, rekao:

"Najlakše je da sednemo i ručamo zajedno. Mi pre toga treba da pomirimo narode".

Dačić je imao spreman odgovor: "Posao vlade jeste da vodi spoljnu i unutrašnju politiku i da rešava probleme o kojima smo govorili. Ovo nije nikakva tajna poseta i o njoj je predsednik Nikolić bio obavešten". Kakve bi efekte mogla da ima neusaglašena politika premijera i predsednika i ko je u tom slučaju pobednik, pitali smo Dragana Bujoševića, glavnog urednika "Politike".

"Prva tačka koja se nabraja kad se nabraja šta radi vlada jeste da ona vodi politiku, unutrašnju i spoljnu. Predsednik predstavlja Srbiju. Dakle, predsednik nema način da nametne svoju politiku. On ne može da kazni vladu, da joj naredi - jednostavno ne može", kaže Bujošević.

Za stručnjake, ova tiha kohabitacija - mada predsednik Nikolić formalno nije član nijedne stranke - ne mora nužno da bude loša.

"Ja mislim da izvestan nivo tenzija nije loš. Bolje da budu vidljive razlike nego da one tinjaju o pozadini. Jer ako su one vidljive, možda se nađu i koliko -oliko povoljnija rešenja", smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i profesor Fakulteta političkih nauka Ognjen Pribićević kaže za B92 da su nesaglasnosti visokih državnih zvaničnika normalna stvar u svim demokratskim zemljama , ali da je problem too što su se one desile upravo tokom posete stranog državnika.

"Mislim da to svakako niti je trebalo niti je smelo da se desi na taj način, mislim da su neslaganja, ukoliko postoje, između predsednika i premijera, a vezana za posetu nekog stranog državnika, morala biti razrešena pre te posete. Svakako nije dobra poruka koja je tako poslata, jer onda neki dobri pozitivni aspekti padaju u drugi plan zbog konflikta državnog vrha", smatra Pribićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: