Dačić: Ne preti nam uvođenje viza

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbiji ne preti ukidanje bezviznog režima.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.01.2013.

14:37

Default images

On je dodao da su učesnici neformalnog samita ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova EU u Irskoj pozitivno ocenili napore naše zemlje u borbi protiv lažnih azilanata.

"Važno je reći da u ovom trenutku ne preti bilo kakva opasnost od ukidanja bezviznog režima, odnosno vizne liberalizacije za građane Srbije", rekao je Dačić u Dablinu, gde je održan samit.

On je naveo da je tokom skupa razgovarao i s komesarkom EU za unutrašnje poslove Sesilijom Malstrom i komesarkom EU za pitanja pravde Vivijen Reding.

"Pozitivno se ocenjuju i napori Srbije kada je reč o borbi protiv ilegalnih migracija i lažnih azilanata i to da se u mnogim zemljama taj broj veoma smanjio", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, uspeli smo da taj problem rešimo kada je reč o Švajcarskoj, Belgiji, Luksemburgu i Švedskoj, gde je broj lažnih azilanata daleko manji nego što je bio pre dve godine i da se smanjo za više nego duplo.

"Ostaje jedino problem Nemačke i mislim da će posle promene zakonodavstva koje postoji tamo i taj problem uskoro biti rešen na najpoziitvniji način", naveo je Dačić.

On je istakao da ilegalne migracije predstavljaju veliki problem, podsetivši da Srbija ima probleme sa lažnim azilantima koji odlaze u zemlje člance EU.

"Ovo je bila dobra prilika da i na plenarnom zasedanju pa i u bilateralnim kontaktima razgovaram sa ministrima zemalja članica EU, imajući u vidu da je moguće da u narednim mesecima jedna od tema razgovora bude uvođenje klauzule kojom bi se omogućila suspenzija vizne liberalizacije za zemlje koje su problem za EU", rekao je Dačić.

Naglasivši značaj učešća Srbije na ovakvim skupovima, i sa aspekta nastavka evropskih integracija, on je ocenio da su i ovakvi sastanci prilika da se čuje reč Srbije.

"Ovo je prvi put posle dobijanja statusa kandidata da Srbija učestvuje na sastancima komiteta ministara unutrašnjiih poslova zajedno sa svim drugim zemljama članicama EU i to je prilika da se naša reč čuje i da ravnopravno učestvujemo i u vršenju političkih priprema za određene odluke unutar EU", rekao je on.

Dačić je naglasio i da je za Srbiju od velikog značaja uloga Irske, imajući u vidu da je ona predsedavajuća EU u narednih šest meseci.

"Kao što je poznato iz zaključaka saveta EU, postoji mogućnost da za vreme predsedavanja Irske Srbija dobije i datum za otpočinjanje pregovora i u tom smislu su i veoma bitni bilateralni kontakti i odnosi sa Republikom Irskom", rekao je on.

Dačić izDablina putuje u Brisel, gde će, uz posredovanje šefice EU diplomatije Ketrin Ešton, razgovarati s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: