Vulin: Pretnja silom je previše

Beograd -- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin pozvao je međunarodnu zajednicu da stavi do znanja prištinskoj strani da je pretnja ratom previše.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Srpska strana će, naravno, pokazati uzdržanost i učiniti sve da ne dođe do bilo kakvih incidenata i da se sačuva mir na čitavom prostoru čitavog regiona. Gde god se Srbija pita biće mira, ali ne može da bude sama u svojoj borbi za mir, a međunarodna zajednica mora da stavi do znanja prištinskoj strani da je pretnja ratom previše", rekao je Vulin.

On je još jednom izrazio zabrinutost zbog tih pretnji i zatražio od međunarodne zajednice da se što pre izjasni da li smatra da su pretnje oružjem legitimno političko sredstvo i da li je moguće tolerisati nasilje i pretnje oružjem u pregovaračkom procesu.

"Pretnje oružjem koje stižu iz Prištine svih ovih dana ozbiljno otežavaju našu sposobnost da pregovaramo", rekao je Vulin, koji se nalazi u Briselu, gde se nastavljaju tehnički razgovori Beograda i Prištine.

On je upitao da li bi bilo moguće da bilo koji poslanik vladajuće koalicije u Srbiji izađe sa stavom da će na jugu Srbije biti potrebno rešavati stvari ratom i pokretati pitanje nasilja.

Podsetimo, nekoliko sati nakon jučerašnjeg sastanka kosovskog premijera Hašima Tačija s predstavnicima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe oglasili su se i poslanici kosovske Skupštine iz Demokratske partije Kosova, čiji je Tači lider, i opozicionog Samoopredeljenja, koji su izjavili da može doći do oružanog sukoba ako se sruši spomenik OVPBM u Preševu.

Kosovski aktivista i bivši politički predstavnik takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, Adem Demaći, izjavio je da Albanci na jugu Srbije treba da ostave po strani sve nesporazume i borbu za fotelje i pokažu da su spremni ako treba i da poginu za ostvarenje svojih prava.

Inače, u ponoć je istekao rok za uklanjanje spomenika palim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koji je postavljen u Preševu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu