Uskoro o smeni Mesarovićeve

Beograd -- Sednica Visokog saveta sudstva na kojoj je trebalo da se razmatra inicijativa za smenu Nate Mesarović ipak će biti održana 28. januara.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Ona je zakazana na inicijativu Ministarstva pravde, a na dnevnom redu je upućivanje predloga Skupštini za stavljanje van snage Odluke o izboru predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Iako je ministar pravde i državne uprave, sa još četvoro članova VSS, juče uputio zahtev predsednici VSS Nati Mesarović da se sednica hitno održi danas u 10 sati, Mesarovićeva taj zahtev nije prihvatila.

Kako je navela u odgovoru objavljenom na sajtu Visokog saveta sudstva, Mesarovićeva "smatra da nema razloga za hitno postupanje".

"S obzirom da sam povodom inicijative ministra pravde i državne uprave od 11. januara 2013. odmah zakazala sednicu Saveta za 28. januar 2013, vaš zahtev da se sednica sa istim dnevnim redom održi 16. januara nema utemeljenje u članovima propisa na koje se pozivate", navodi se u pisanom odgovoru predsednice VSS.

Ona je pojasnila da je do te ocene došla, jer predsednik Saveta određuje datum održavanja sednice bez obzira na čiju inicijativu je podneta, kao i zato što na dnevnom redu nije rešavanje hitnih pitanja.

"Vi niste predložili zakazivanje vanredne sednice Saveta radi rešavanja hitnih pitanja, niti ste dali obrazloženje za hitno postupanje VSS. Bez obzira na tu manjkavost, ja smatram da nema razloga za hitno postupanje VSS, pa samim tim ni razloga za zakazivanje vanredne sednice Saveta", navela je Mesarovićeva u odgovoru članovima VSS.

Inicijativu za ocenu ustavnosti člana 102. stav 5, Zakona o sudijama, na osnovu koje je Nata Mesarović izabrana za predsednicu VKS, podnela je Srpska napredna stranka jer smatra da ta zakonska odredba nije u skladu sa Ustavom Srbije.

Podnosioci inicijative smatraju da je problem to što su narodni poslanici izabrali Natu Mesarović za predsednicu suda 30. novembra 2009. godine, kada sud još nije bio formiran. Vrhovni kasacioni sud počeo je da radi 1. januara 2010. godine.

U odluci Ustavnog suda, objavljenoj u "Službenom glasniku" uoči Nove godine, navodi se da predsednik VKS nije mogao da se izabere pre nego što su izabrane sudije tog suda. Samim tim, neustavnim je proglašen Član 102. stav 5 Zakona o sudijama prema kome je izabrana i Nata Mesarović.

Smenu Mesarovićeve prošle godine tražio je i Savet za borbu protiv korupcije zbog propusta u reformi pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu