Nikolić: Prvo je trebalo ja sa Ivom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić za strane medije kritikovao hrvatskog predsednika Ivu Josipovića što izbegava susret sa njim.

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

14:31

Default images

Na brifingu sa novinarima Rojtersa, BBC-ja, AP-a, AFP-a, Anadolije, Anse, televizije ORF i Al Džazire Balkans Nikolić je rekao da je prvo trebalo da dođe do susreta dvojice predsednika Srbije i Hrvatske, a tek onda do susreta Dačića i Milanovića. U Beogradu je održan susret između srpskog i hrvatskog premijera, nakon čega su se oni obratili novinarima.

"Mislim da je prvo trebalo da bude susret dva predsednika, jer to označava da je došlo do uspostavljanja dobrih odnosa i ne znam zašto Ivo Josipović izbegava taj susret. Što se mene tiče, Srbija treba da sarađuje i da razgovara sa svakom državom u svetu, ali postoji put. Ne može Hrvatska da bude ljuta na predsednika Srbije, pa da traži nekakav drugi način da se pojavi u Srbiji. Ja predstavljam Srbiju i njene građane u zemlji i inostranstvu", rekao je Nikolić. On kaže da misli da je ovo pokušaj Hrvatske da mirno uplovi u EU iako zaista postoje pitanja koja Hrvatska nije rešila, kao što je pitanje prognanih lica i imovine Srba, koja uz srpsko protivljenje, mogu da predstavljaju ozbiljan problem za ulazak u EU.

Predsednik Srbije je dodao i da MIlanovićeva poseta nije potpuno iskrena.

"Ako je Hrvatska podnela tužbu protiv Srbije zbog genocida, kako onda može predsednik hrvatske vlade da dolazi u posetu? Neko onda tu nije iskren. Ili znaju da mi nismo počinili genocid ili poseta nije iskreno prijateljska", rekao je Nikolić.

On je dodao i da je "najlakše sesti i ručati zajedno".

"Treba raščistiti sve, najlakše je da sednemo i ručamo zajedno. Pre toga mi treba da pomirimo narode, jer političari se lako svađaju i mire", rekao je Nikolić.

Zoran Milanović je u Beograd došao u radnu posetu tokom koje se sreo samo sa domaćinom Ivicom Dačićem.

O EU, Kosovu, stolici, spomeniku u Preševu

Nikolić je ponovio da Srbija nikada neće priznati Kosovo, da je Rezolucijom o toj pokrajini prvi put jasno rekla šta želi i da ostaje na evropskom putu.

On je odlučno odbacio svaku mogućnost da Srbija prizna nezvisnost Kosova: "To bi bilo kršenje Ustava, koji ja nikada ne bih pogazio", istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je takođe rekao da Srbija sa puta ka EU nikada neće otići sama i da "odatle može da bude samo oterana".

"Ako je to ono što EU želi, onda neka kaže 'nećemo vas'. Ne mora da izmišlja uslove", naglasio je Nikolić u razgovoru sa dopisnicima nekoliko svetskih medija, koje su najviše interesovali pristup predsednika rešavanju kosovskog pitanja, odnosima u regionu i približavanju EU.

"Srbija treba da ispuni formlane uslove iz izveštaja Evropske komsije. Ja o drugim uslovima ne razmišljam. Očekujem datum, pošto, u suprotnom, više nikad nikoga u Srbiji ne biste mogli da ubedite da ispunjava uslove EU, jer iza njih onda stoji još hrpa novih uslova", ukazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

"Kada bi to bilo prihvatljivo, ja bih to napisao u platformi i Rezoluciji. Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna nezavisnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN", rekao je Nikolić.

Na pitanje novinara BBC-ja kakva je razlika između razgovora s prištinskim vlastima i priznavanja državnosti Kosova, Nikolić je rekao da je "takozvano Kosovo član mnogih međunarodnih organizacija, banaka...mogu da budu evropski region, nemamo ništa protiv toga", ali nema govora o priznavanju.

On je dodao da se kroz platformu o Kosovu Srbija saglasila s tim da na delu teritorije srpska vlast više nema nikakvog uticaja.

"Ta platofrma je i albanska realnost. Šta bi drugo Srbija mogla da predloži, šta bi još Albanci mogli da traže? Ne znam šta više od toga, osim nezavisnosti. Od danas pa mnogo godina i vekova Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i niko nema pravo da je na to pritiska", kazao je Nikolić.

Odnosi Beograda i severa Kosova, dodao je predsednik, biće onakvi kako to želi Beograd, jer "Vlada Srbije vodi računa o interesima građana u svim delovima zemlje i ne može da izdvaja neke i ispunjava želje nekih političkih vođa".

Upitan o spomeniku poginulim pripadnicima OVPBM u centru Preševa, Nikolić je rekao da bi najbolje bilo da ga zajedno uklone Srbi i Albanci.

"Bilo bi dobro da Srbi i Albanci zajedno odrede gde može da stoji. Onako, u centru, sa imenima ljudi, koji su ubijali predstavnike vlasti, policiju i nevine građane, to nijedna država ne bi trpela i ne bi ovoliko dugo", kazao je Nikolić.

Strane dopisnike posebno su zanimali odnosi sa zemljama balkanskog regiona, a Nikolić je istakao da bi, kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, bilo bolje da su se prvo sastali predsednici tih država, jer bi to "označilo početak dobrih odnosa".

O odnosima sa BIH, Crnom Gorom i Turskom

Kada je reč o odnosima sa BiH, on je poručio da je član Predsedništva iz redova bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović "dobrodošao i kao gost i kao domaćin" i da samo treba da kaže datum da bi se dogodio njihov susret.

Govoreći o Crnoj Gori, gde putuje u petak, predsednik Srbije je rekao da će se posebno usredsrediti na to da predstavnici srpske zajednice ne budu uvek u opoziciji, već da učestvuju u odlučivanju o tome kako će se lečiti, obrazovati...

On je najavio i odlazak u Tursku, početkom ferbuara, gde će, kako je rekao, izneti predlog za turske investiciju u Srbiju, ali i otvoreno izneti stav o nagoveštajima da Turska namerava da promoviše u svetu nezavisnost Kosova.

On se osvrnuo i na početak obeležavanja godišnjice Milanskog edikta, rekavši da je, kao kopredsedavajući manifestacije, pozvao predstavnika Rimokatoličke i Protestantske crkve da, zajedno s patrijarhom srpskim Irinejom, govore na otvaranju, u opštehrišćanskom duhu proslave.

O potencijalnom dolasku pape u Srbiju Nikolić je rekao da je to pitanje odnosa dveju crkava i da će se, onog trenutka kada SPC odluči da papa treba da dođe u Srbiju, ponuditi da bude svojevrsni domaćin te posete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

311 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: